Σχεδόν το 1/3 των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας το 2016, καθώς οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών πιέζουν την πρόσβασή τους σε ρευστότητα και την ικανότητα να μειώσουν το χρέος τους, σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte.
Η μελέτη, που βασίζεται στην εξέταση περισσότερων από 500 εισηγμένων σε χρηματιστήρια εταιρειών εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, τονίζει τη βαθιά ανησυχία που διακατέχει τον ενεργειακό τομέα, καθώς οι τιμές του αργού βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, διαβρώνοντας τα περιθώρια κέρδους και εξαναγκάζοντας σε μειώσεις δαπανών και χιλιάδες απολύσεις.
Οι περίπου 175 εταιρείες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία έχουν χρέη άνω των 150 δισ. δολαρίων, ενώ οι μειωμένες τιμές έκδοσης μετοχών και πώλησης περιουσιακών στοιχείων τους εμποδίζουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αποκτούν ρευστότητα, αναφέρει η Deloitte στην έκθεσή της.
«Οι εταιρείες αναβάλλουν τις αναγκαίες αποφάσεις όσο μπορούν και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο να πεθάνουν», δήλωσε ο William Snyder, επικεφαλής του τμήματος αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων της Deloitte, προσθέτοντας: «Η ρευστότητα είναι τα πάντα».
Αν και το 95% των παραγωγών πετρελαίου μπορούν να παράγουν αργό με κόστος μικρότερο από 15 δολάρια το βαρέλι, αυτό μπορεί να μην αρκεί για κάποιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Deloitte.
Οι παραγωγοί είναι σε τροχιά να μειώσουν και φέτος τους προϋπολογισμούς τους, αλλά πολλοί δηλώνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους. Ορισμένοι πετρελαιοπαραγωγοί επιλέγουν τη ρευστοποίηση θέσεων αντιστάθμισης κινδύνων για μία γρήγορη ένεση ρευστότητας, κάτι που αποτελεί ριψοκίνδυνο στοίχημα.
Η μελέτη της Deloitte διαπίστωσε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών σε περιοχές με πετρελαιοπηγές, που προσφέρουν το προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την εξόρυξη αργού, έχουν μικρότερο αριθμό χρεοκοπιών από τους παραγωγούς.
Αυτό πιθανόν οφείλεται στο μεγαλύτερο κόστος κεφαλαίου -και συνεπώς χρέος- για τους παραγωγούς. Από τις 53 αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, που έκαναν αίτηση χρεοκοπίας το προηγούμενο τρίμηνο, μόνο οι 14 ήταν πάροχοι υπηρεσιών, μία τάση που αναμένεται να συνεχισθεί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Deloitte.
Πηγή: in.gr