Απίστευτο: Μέχρι και δύο χρόνια αναμονή για ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία
Μπορεί η κρίση να είναι η αιτία που ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο ΕΣΥ, οι δομές του ωστόσο, δεν είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Σε αρκετά μάλιστα ειδικά τμήματα, τα οποία είναι έντονα υποστελεχωμένα η αναμονή για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια.
Αυτή ήταν μία από τις διαπιστώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Ασθενών που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τα οποία το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό και το 28% στα φάρμακά του ενώ είναι εκατοντάδες αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.
«Η αναμονή αυτή συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία. Δύο χρόνια αναμονής έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι ενδοκρινολόγοι και οι οφθαλμιάτροι ή κάποια χρόνια περιστατικά. Ο συνήθης χρόνος είναι 6 με 8 μήνες. Μια κλινική η ποία έχει κάνει προγραμματισμό των περιστατικών της και έχει τέσσερις γιατρούς, αν συνταξιοδοτηθούν οι δυο απευθείας εκτοξεύεται η αναμονή», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ομιλητής στο συνέδριο Ασθενων.
Σε κλινικές του Αγίου Σάββα η αναμονή φτάνει τους 8 μήνες ειδικά στην κλινική Μαστού που ξεκινά από τις 190 ημέρες. Περίπου 65 ημέρες είναι η αναμονή στο Αλλεργιολογικό Ενηλίκων στο «Λαϊκό», 60 ημέρες στο Ιατρείο Οστεοπόρωσης του «Γ. Γεννηματάς», 50 ημέρες στο Ενδοκρινολογικό Παχυσαρκίας του «Ευαγγελισμού». Όπως τονίζει στο protothema.gr η κυρία Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του ΚΕΦΙ (Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών) και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό με τις ακτινοβολίες. Υπάρχουν λίστες αναμονής στον Άγιο Σάββα 6 και 8 μήνες στο Μεταξά το λιγότερο τρεις μήνες, έχουμε πρόβλημα με τα φάρμακα των χημειοθεραπειών που τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στήνονται οι άνθρωποι στις ουρές, απαιτούμε να γυρίσουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία, δηλαδή να πηγαίνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και να κάνει τη θεραπεία του. Σήμερα είπα στον υπουργό για ένα φάρμακο που λείπει, που παίρνεις στις χημειοθεραπείες με αποτέλεσμα πολλές να αναβληθούν σε νοσοκομεία της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Πατρών και μου είπαν ότι από εβδομάδα θα έρθει. Επίσης, το 32% των ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία γιατί είναι ανασφάλιστοι ή άνθρωποι που έχουν βιβλιάριο απορίας».
Στο συνέδριο ασθενών έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος εξήγγειλε την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης επισημαίνοντας πως, « οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας που αποτελεί «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών».
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «ετοιμάζουμε αυτή την χρονιά σοβαρή παρέμβαση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που θα δώσει έμφαση στην πρόληψη, αγωγή υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό».
Πηγή: protothema.gr