Μία νέα ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι που παρακολουθούν τα απομεινάρια του πολιτισμού των Βαβυλωνίων. Σε μία πήλινη επιγραφή που μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν, και η οποία χρονολογείται ανάμεσα στο 350 πΧ και στο 50 π.Χ., ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος λαός είχε εξελίξει τόσο πολύ την γεωμετρία ώστε μπορούσε να υπολογίζει την θέση αλλά και την τροχιά του Δία.
Η ανακοίνωση αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, επισημαίνει ότι στο θραύσμα αυτό υπάρχουν καταγεγραμμένα δύο χρονικά διαστήματα εμφάνισης του Δία, την πρώτη φορά που εμφανίζεται στον ορίζοντα, και υπολογίζει την θέση του πλανήτη σε διάστημα 60 και 120 ημερών.
Μέχρι σήμερα ήταν αποδεκτό από τους επιστήμονες ότι οι Βαβυλώνιοι έκαναν τις αστρονομικές τους παρατηρήσεις βασισμένοι στα μαθηματικά, όμως αυτή η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι είχαν προχωρήσει πολύ και στην χρήση της γεωμετρίας για να παρατηρούν τα άστρα.
Ο καθηγητής Mathieu Ossendrijver από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου λέει ότι οι αρχαίοι αστρονόμοι υπολόγιζαν επίσης και τον χρόνο που ο Δίας καλύπτει το μισό της απόστασης των 60 ημερών, χρησιμοποιώντας και πάλι την γεωμετρία και μοιράζοντας στη μέση το τραπεζοειδές σχήμα που εμφανίζεται μεταξύ των δύο ακραίων θέσεων του πλανήτη στον ορίζοντα.
Μέχρι πρότεινος υπήρχε η αντίληψη ότι οι πρώτοι που κατάφεραν να καταγράψουν την θέση και την πορεία του Δία ήταν μελετητές της Οξφόρδης και του Παρισιού κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα μ.Χ. Όμως η πρόσφατη ανακάλυψη ανατρέπει τα δεδομένα, δείχνοντας ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν πράγματα πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζουμε.
Και όπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά πράγματα να ανακαλύψουμε με βάση τα έγγραφα και τα θραύσματα που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και από πολλούς πολιτισμούς που σίγουρα θα μας εκπλήξουν στα χρόνια που έρχονται.
Πηγή: protothema.gr