Μας θυμίζουν άλλες εποχές και συνήθως, ποτέ δεν μας… πρόδιδαν γιατί απλά ήταν κατασκευασμένα με άλλα υλικά, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα σημερινά. Αντικείμενα που κυρίως οι παλαιότεροι, χρησιμοποιούσαν με πάθος και τώρα, λόγω τεχνολογίας, ή αλλαγής της μόδας, αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο καινούρια, πιο σύγχρονα, πιο αποτελεσματικά (υποτίθεται πολλές φορές).
Σας θυμίζουμε μόνο 14 από αυτά τα αντικείμενα και είμαστε σίγουροι πως με αφορμή αυτό το άρθρο θα θυμηθείτε και άλλα.
- Πικάπ. Δεκάδες εκδοχές του κάποτε βασιλιά της μουσικής, κοσμούσαν τα σπίτια παλαιότερα. Μικροί, μεγάλοι δίσκοι, ολόκληρες συλλογές που έπιαναν χώρο στο σπίτι και η μουσική στη… διαπασών. Στη φωτογραφία, μια υλοποίηση της Philips, με πικάπ που έπαιζε και με ρεύμα και με μπαταρίες (φορητό!!!) και που χρησιμοποιούσε ως ηχείο, το καπάκι.
2. To view-master, ένα από τα αγαπημένα παλαιότερα παιχνίδια. Μια πολύ απλή πλαστική κατασκευή, που προέβαλλε διαφάνειες (με μορφή δίσκου που άλλαζαν), από παιδικούς ήρωες και τοπία, μέχρι και 3d like εικόνες. Υπάρχουν βέβαια και σύγχρονες εκδοχές του δημοφιλούς παιχνιδιού με πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, αλλά τότε το παιχνίδι αυτό ήταν στα must της λίστας του νονού. Μια εύκολη και φθηνή λύση για δωράκι.
3. Βιντεοκάμερα 8mm. Από τις πρώτες «ευέλικτες» βιντεοκάμερες που παλαιότερα οι πιο τυχεροί είχαν. Με σαφώς μικρότερη αυτονομία σε σχέση με τις σημερινές, κάποτε ήταν ο μόνος τρόπος να βιντεοσκοπήσεις προσωπικές οικογενειακές ή άλλες στιγμές. Και με κορδονάκι καρπού, για ασφάλεια.
4. Τα κλασσικά τηλέφωνα. «Πάρε το 0» έλεγε παλαιότερα ο κόσμος όταν δεν άκουγε τον συνομιλητή του, λες και παίρνοντας το 0, σε μια κλήση, θα γινόταν κάτι που θα βελτιωνόταν ο ήχος. Τα τηλέφωνα αυτά ήταν «σταθερή αξία». Ανθεκτικά, σε περίπτωση νεύρων δεν έσπαγαν, δεν είχαν πρόβλημα αν έπεφταν κάτω ή αν έπεφτε επάνω τους νερό και ήταν ΦΤΗΝΑ. Βέβαια, όσοι τα θυμούνται, θυμούνται αναπάντεχα και το πόση ώρα έκανες να καλέσεις κάποιον αριθμό…
5. Κινητό τηλέφωνο. Τα πρώτα ήταν μεγάλα και βαριά, με μεγάλη κεραία, πράγμα που σήμαινε όγκο και παλιομοδίτικα. Αλλά, τη δουλειά τους την έκαναν. Σε τσέπη δύσκολα να χωρούσε ένα τέτοιο «θηρίο». Όμως μη ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή μόνο «σημαίνοντα» και εύπορα άτομα τα χρησιμοποιούσαν. Όσο για εφαρμογές… Τότε δεν υπήρχαν
6. Ηλεκτρική θερμάστρα. Ιδανική για μικρά δωμάτια και εξοχικά καθώς ήταν φορητή. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ήταν ασφαλής, πάντως από ότι δείχνει, αν έκανε κάποιος το λάθος να ακουμπήσει το προστατευτικό της θα καιγόταν. Να θυμίσουμε επίσης ότι δεν ήταν «ενεργειακής κλάσης», πράγμα που σημαίνει, υπερβολικά μεγάλα ποσά ενέργειας…
7. Στρατιωτικά τζάκετ. Τα φορούσαν φοιτητές ως επί το πλείστον, άτομα με μακριά μαλλιά, ψιλομούσι και γενικά ψαγμένοι, εκείνη την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα. Συνδυαζόντουσαν με αρβυλάκια και πολλοί έβαζαν και καμιά καρφίτσα στο πέτο. Το military look πουλούσε πολύ για ένα μεγάλο διάστημα και για αυτό όποιος ξάδελφος, αδελφός, φίλος πήγαινε στρατό, οι παραγγελίες έπεφταν βροχή. Τα ελληνικά βέβαια, καμιά σχέση με τα ευρωπαϊκά και κυρίως τα αμερικάνικα.
8. Fly τζάκετ. Μαύρο από έξω, πορτοκαλί από μέσα και τσεπούλα στο μπράτσο. Μπουφανάκι ανάρπαστο για οδηγούς παπακίων, γήπεδο, μαγκιά, κλ@νιά και εξάτμιση. Ο όρος «κάγκουρας» για τον κάτοχο του ήταν πολύ συνηθισμένος. Συνδυαζόταν άνετα με κάποιο μικρό ή μεγάλο ραφτό ή καρφίτσα. Προφανώς ο όρος φλάϊ, βγήκε από το στυλ των τζάκετ που φορούσαν οι αεροπόροι. Αλλά αυτά.. καμία σχέση.
9. Φορητό ραδιοκασετόφωνο. Ήταν φορητό γιατί έπαιρνε μπαταρίες, αλλά σχεδόν όλοι είχαν στα σπίτια τους ένα. Όσοι άκουγαν πολύ ραδιόφωνο, ήταν πάνω από το κουμπί REC και το PLAY για να προλάβουν να γράψουν στην κασέτα κάποιο αγαπημένο τραγούδι. Αν δεν μιλούσε ο μουσικός παραγωγός και δεν χαλούσε το τραγούδι ακόμα καλύτερα. Αν η κασέτα δεν μασιόταν χίλιες φορές καλύτερα. Οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες θα θυμούνται πως γύριζαν κασέτες με το στυλό και μεταξύ άλλων τη μέθοδο συγκόλλησης της ταινίας με όζα, σε περίπτωση ατυχήματος ή… μασήματος.
10. Pollaroid. Φωτογραφίζεις και εκτυπώνεις. Προχωρημένη όσο λίγες συσκευές για την εποχή της, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις άμεσες και με ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα φωτογραφίες που έβγαζε. Ιδανική για όσους δεν ήθελαν να περιμένουν πότε θα πάνε το φιλμ στον φωτογράφο.
11. Ηλεκτρικό μίξερ. Μια ακόμη «επανάσταση» στην κουζίνα, δεν χαροποίησε μόνο τις γυναίκες μαγείρισσες, αλλά και τους άνδρες που συχνά πυκνά αναλάμβαναν να χτυπήσουν με το χέρι το μείγμα για το γλυκό. Με την αγορά ενός τέτοιου μίξερ, το κέικ γινόταν πιο αφράτο, η μαρέγκα με μεγαλύτερο όγκο, τα γλυκά γενικά γινόταν πολύ πιο εύκολα και… η οικογένεια έβαζε κιλά χωρίς να το καταλάβει.
12. Ηλεκτρονικό ρολόι. Ανάρπαστα για την εποχή τους τα Casio. Η ηλεκτρονική επανάσταση στον χρόνο. Τότε ήταν η εποχή που έβλεπες ένα ψηφιακό νούμερο σε μια συσκευή και έλεγες «πω, πω Τεχνολογία!!!». Με χρονόμετρο, ημερομηνία, ξυπνητήρι και φωτεινή οθόνη παρακαλώ. Δεν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά, αλλά όσοι τα είχαν τα φρόντιζαν ιδιαίτερα.
13. Δισκέτες. Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εξελίσσονται οι προσωπικοί υπολογιστές, οι δισκέτες είχαν μπει στη ζωή μας. Πέρα από την πολύ μικρή χωρητικότητα τους, έσπαζαν ιδιαίτερα εύκολα και δεν ήταν λίγες οι φορές που χαλούσαν και διέλυαν τα νεύρα των κατόχων τους. Όμως, για την εποχή τους ήταν πρωτοποριακές και έδιναν ίσως τη μόνη λύση μεταφοράς δεδομένων.
14. Ραδιόφωνο – Βάση χαρτιού υγείας τουαλέτας. Δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές, γιατί θα δημιουργούσε προφανώς πολλά ενδοοικογενειακά προβλήματα, ειδικά σε σπίτια με μια τουαλέτα. Το βάλαμε στη σχετική λίστα όμως τιμητικά, για να δείξουμε ότι κάποιοι εφευρέτες έβλεπαν πολύ μπροστά, πολύ πριν τις σημερινές λύσεις για μουσική στο μπάνιο. Ο «χαμένος» χρόνος λοιπόν της τουαλέτας, γινόταν διασκέδαση με αυτήν τη συσκευή, η οποία, πέρα από τη μουσική που έπαιζε, «σκέπαζε» και ανεπιθύμητους θορύβους προφανώς. Μια πραγματική επανάσταση για την τουαλέτα, που όμως ήταν πολύ προχωρημένη για να μπει σε κάθε σπίτι.