altxaimer

Αντικαρκινικό φάρμακo δίνει ελπίδες πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ

Διεθνής επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα δραστική ουσία που στο μέλλον θα δρα προστατευτικά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. Η bexarotene χορηγείται ήδη για την θεραπεία του λεμφώματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Advances, ερευνητές από την Μ. Βρετανία και την Σουηδία, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Μικέλε Βεντρουσκόλο, διαπίστωσαν σε πειράματα που έκαναν σε καλλιέργειες νευρικών κυττάρων και σε νηματώδεις σκώληκες ότι η δραστική ουσία bexarotene εμποδίζει το πρώτο στάδιο του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, όταν χορηγήθηκε σε σκώληκες που είχαν τροποποιηθεί γενετικά και είχαν ήδη αναπτύξει ένα είδος νόσου Αλτσχάιμερ, δεν μπόρεσε να ανακόψει τη νόσο. Όταν όμως χορηγήθηκε έγκαιρα, προτού εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα, τότε η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έκανε την εμφάνισή της. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι και άλλα παρεμφερή χημικά μόρια μπορεί να έχουν ανάλογη προληπτική και προστατευτική δράση.

Να σημειωθεί ότι η bexarotene είχε πριν λίγα χρόνια δοκιμαστεί ξανά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ χωρίς επιτυχία, αλλά τότε οι κλινικές δοκιμές είχαν εστιάσει στην χορήγησή της, όταν πια η ασθένεια είχε προχωρήσει και είχαν σχηματιστεί πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο του ασθενούς. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές -ενθαρρυμένοι από τα πειράματα με τους σκώληκες- ακολουθούν διαφορετική στρατηγική: τη χρήση της ίδιας φαρμακευτικής ουσίας αλλά με προληπτικό τρόπο.

Ειδικοί, άσχετοι με την διεθνή επιστημονική ομάδα, σχολιάζουν ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί -μέσα από πειράματα με μεγαλύτερα ζώα- κατά πόσο τέτοιες ουσίες θα μπορούσαν να δοθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους. Αν αυτό όντως επιβεβαιωθεί, τότε όπως οι στατίνες λαμβάνονται προληπτικά για να αποφευχθεί ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν και θεραπείες για να προλάβουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου.

Εδώ και μια δεκαετία δεν έχουν βρεθεί νέα φάρμακα για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αντίθετα με τα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο, τα οποία απλώς καθυστερούν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, η bexarotene αφήνει υποσχέσεις ότι θα μπορούσε να εμποδίσει εξ αρχής την ίδια την εκδήλωση της ασθένειας.

Έως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ προβλέπεται ότι, από 40 εκατομμύρια σήμερα, θα φθάσει τα 130 εκατ., παγκοσμίως. «Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η δραματική αύξηση περιστατικών είναι μέσω προληπτικών μέτρων», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Πηγή: in.gr