ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανταλλαγή… μηνύσεων από Apple και Nokia για τις πατέντες

Η Apple και η Nokia κατέθεσαν αντίπαλες μηνύσεις για την πνευματική ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται στα iPhone και σε άλλα προϊόντα της Apple, σύμφωνα με το MarketWatch.

Οι αγωγές, οι οποίες κατατέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, σηματοδοτούν τη δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, που δύο εταιρίες αντιπαρατίθενται για τις πατέντες. Το 2011, η Apple επίλυσε μια νομική υπόθεση δύο ετών με την Nokia και συμφώνησε να πληρώσει δικαιώματα για τη χρήση κάποιων πατεντών της Nokia στα iPhones της.

Με αγωγή που κατέθεσε την Τρίτη σε αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, η Apple ισχυρίζεται πως η Nokia εξαίρεσε κάποιες πατέντες από εκείνη τη συμφωνία και τις μεταβίβασε σε τρίτες εταιρίες «για να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσπάσουν εκβιαστικά υπερβολικά υψηλά δικαιώματα». Η εταιρία ζήτησε από το δικαστήριο να ορίσει αποζημίωση και να αποφανθεί πως η Nokia παραβίασε το συμβόλαιό της.

Την Τετάρτη, η Nokia ανακοίνωσε πως κατέθεσε καταγγελία στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με την οποία υποστηρίζει πως τα προϊόντα της Apple παραβίασαν 32 πατέντες της. Ο Ilkka Rahnasto, επικεφαλής στην Nokia για τις πατέντες, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση πως η εταιρία διαπραγματεύτηκε για αρκετά χρόνια με την Apple, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις 32 πατέντες, πριν αποφασίσει να αναλάβει δράση για «να υπερασπιστεί τα δικαιώματά» της.

Στο πλαίσιο της προηγούμενης διαμάχης τους για το ίδιο θέμα, η Nokia κατάφερε να εξασφαλίσει έναν ευνοϊκό διακανονισμό αξίας περίπου 720 εκατ. δολαρίων από την Apple.