Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, ίσως πρέπει να βάλετε στη ζωή σας τα καυτερά φαγητά.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το δραστικό συστατικό των καυτερών πιπεριών, η καψαϊκίνη, καταπολεμά την παχυσαρκία εμποδίζοντας τη φλεγμονή στο έντερο και την αντοχή στην ινσουλίνη.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση mBio, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι η ουσία εμποδίζει την συσσώρευση περιττών κιλών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και τα τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά επί 12 εβδομάδες.
Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα πάχυναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, επειδή είχαν χαμηλότερα επίπεδα από τρεις διεργασίες που σχετίζονται με την ανθυγιεινή διατροφή: την μεταβολική ενδοτοξιναιμία, την εντερική δυσβίωση και την χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή.
Η ενδοτοξιναιμία είναι η συσσώρευση στο αίμα των ενδοτοξινών, δηλαδή των δομικών συστατικών των βακτηριακών κυττάρων που απελευθερώνονται μετά τον θάνατό τους.
Αντίστοιχα, η εντερική δυσβίωση είναι η διαταραχή στην ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.
Η καψαϊκίνη είναι βασικό συστατικό σε όλες τις πιπεριές, αλλά κάθε είδος περιέχει διαφορετικά επίπεδα γι’ αυτό και άλλες είναι περισσότερο καυτερές και άλλες γλυκές.
Η καυστικότητα κάθε πιπεριάς μετριέται με την κλίμακα Σκόβιλ (Scoville, SHU).
Μια κλασική, γλυκιά πράσινη πιπεριά έχει βαθμολογία 0, το ταμπάσκο βαθμολογία 100, η μεξικάνικη καυτερή πιπεριά (jalapeno) 3.500, το πιπέρι καγιέν 30.000-50.000, το τσίλι habanero έως 350.000, οι πιπεριές Bhut jolokia 1 εκατομμύριο και η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, η Carolina reaper, έχει βαθμολογία 1,5-2 εκατομμύρια.
Την τελευταία διετία έχουν δημοσιευθεί δύο μελέτες που έδειξαν πως όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο, πιθανώς επειδή εκδηλώνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά, κύρια αιτία των οποίων αποτελεί η παχυσαρκία και οι μεταβολικές συνέπειές της (π.χ. αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, υπέρταση κ.λπ.).
ΠΗΓΗ: tanea.gr