ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίβαρο με θετικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει το «πακέτο»

Τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ τη διετία 2019-2020 και περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, δράσεις για τη στήριξη πολύ μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και ένα διευρυμένο αναπτυξιακό πακέτο για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, κατάργηση ή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (και όχι μόνο για τους συνταξιούχους), επιδότηση ενοικίου, μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ενα έξτρα κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί με βάση τον σχεδιασμό για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο που συμφωνήθηκε στο Χίλτον με το κουαρτέτο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή το 2019 να «τρέξουν» παρεμβάσεις 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό και αντίστοιχου ύψους αντίμετρα. Το 2020, αν η χώρα παραμείνει εντός στόχων, θα «τρέξουν» παρεμβάσεις 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό και αντίστοιχου ύψους αντίμετρα.

Πλεόνασμα
Προϋπόθεση για να «τρέξουν» τα αντίμετρα είναι να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο πέρυσι με μνημονιακούς όρους έφτασε το 4,2%). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως εφόσον το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% και επειδή «το πρωτογενές πλεόνασμα έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται από τη μία χρονιά στην άλλη, αυτό σημαίνει ότι η προβολή για το 2019 θα είναι πάλι περίπου 3,5%». Επομένως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε παράλληλα με τα μέτρα να «τρέξουν» και οι θετικές ρυθμίσεις. Σε περίπτωση που τη διετία 2019-2020 ξεδιπλωθεί το σύνολο των αντιμέτρων, θα πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων, που θα πάει σε ευνοϊκές δράσεις.

Χρειάστηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (του Ευκ. Τσακαλώτου, του Γ. Χουλιαράκη, του Δ. Λιάκου και της Εφ. Αχτσιόγλου) για να βγει• λευκός καπνός. Η συμφωνία επισφραγίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Βουλή.

Μέτρα και αντίμετρα θα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο, αλλά σε χωριστά άρθρα, ώστε αν το επιθυμούν κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις θετικές ρυθμίσεις. Στα αντίμετρα και στην ευνοϊκή εξέλιξη των συζητήσεων για τα εργασιακά θα στηριχθεί και το αφήγημα της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα.

Tο πακέτο
Αναλυτικά το πακέτο των αντιμέτρων που θα «τρέξει» τη διετία 2019-2020 περιλαμβάνει τα εξής:

• Μηδενίζεται η εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Παράλληλα μειώνεται από το 6,5% στο 5% για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ και από το 7,5% στο 7% για εισοδήματα από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

• Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των φυσικών προσώπων με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από το 22% στο 20%.

• Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

• Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στην ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών. Ηταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε πολύ κατά τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τον επανακαθορισμό το επόμενο διάστημα των τιμών των ακινήτων σύμφωνα με τις εμπορικές τους αξίες.

• Επιδοτείται το ενοίκιο περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Κάθε ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως και 14.400 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ζευγάρι με ένα παιδί και με εισόδημα έως 16.800 ευρώ θα παίρνει ως ενίσχυση 87,5 ευρώ μηνιαίως. Αντιστοίχως ζευγάρι με δύο παιδιά που δηλώνει εισόδημα έως 19.200 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ύψους 100 ευρώ τον μήνα. Στόχος είναι να καλυφθούν περίπου τα μισά νοικοκυριά που μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο.

• Καταργείται ή μειώνεται η συμμετοχή στα φάρμακα, με τη ρύθμιση να αφορά όλους τους πολίτες που πληρούν τις εισοδηματικές προϋποθέσεις. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

• Αυξάνεται κατά 260 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων. Τα μηνιαία ποσά αναμένεται να διαμορφωθούν στα 60 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 90 ευρώ για το δεύτερο παιδί.

• Επεκτείνεται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών. Το βάρος θα πέσει σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

• Επεκτείνεται το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα αυξάνεται κατά 50% ο συνολικός αριθμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας (έως τεσσάρων ετών) που θα μπορούν να πηγαίνουν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με βάση τα στοιχεία αυτήν τη στιγμή καλύπτονται 90.000 παιδιά, το 2019 στόχος είναι να αυξηθούν σε 120.000 παιδιά και το 2020 να φτάσουν τις 135.000. Προκειμένου να καλυφθούν οι αιτήσεις θα δημιουργηθούν 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 μονάδες το 2020. Πρόκειται για επιπλέον μονάδες από τις 2.800 που λειτουργούν σήμερα.

Πηγή: Έθνος