ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστολή έκδοσης για περιοδικά της Alpha Editions

Σε αναστολή έκδοσης των περιοδικών της ετοιμάζεται να προβεί η εταιρεία Alpha Editions που εκδίδει τα περιοδικά Hello, 7 Μέρες TV, ΕΓΩκαι Τηλεκοντρόλ. 

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την εξέλιξη στους εργαζόμενους προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει στην κυκλοφορία προς το παρόν για 3-4 τεύχη τα περιοδικά Hello και 7 Μέρες TV καθώς για αυτά φαίνεται να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από άλλες εκδόσεις.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση φαίνεται να διαδραματίζει η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκεστις 29/08/2016 και όριζε  ότι η «ALPHA EDITIONS AE», διάδοχος εταιρεία της εταιρείας «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ» ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει στους εργαζομένους στο εμπορικό τμήμα των περιοδικών τα δεδουλευμένα που δεν είχε καταβάλει η εταιρεία Εκδόσεις Λυμπέρη για το διάστημα πριν τη διακοπή της δραστηριότητάς της.

Επίσης με την ίδια απόφαση, η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να απασχολεί το εν λόγω προσωπικό με τους ίδιους όρους εργασίας, όπως αυτοί ίσχυαν προ της διακοπής δραστηριότητας της μεταβιβάσασας εταιρείας («ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ»).

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1235/2016 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίστηκε, ότι η εταιρεία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ» μεταβίβασε στις 14 Νοεμβρίου 2012, προτού κηρυχθεί σε πτώχευση την εκδοτική της δραστηριότητα ως προς τα περιοδικά «ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ», «7 ΜΕΡΕΣ TV», «ΕΓΩ» και «HELLO» “AUTO BILD” και “4 ΤΡΟΧΟΙ” στην εται­ρεία «ALPHA EDITIONS AE». Ως συνέ­πεια της αναγνώρισης αυτής, το Δικαστήριο υποχρέωσε τη διάδοχο εταιρεία («ALPHA EDITIONS AE») στις παραπάνω αποφάσεις.

Η εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου αναμενόταν να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, η οποία είχε επηρεαστεί σημαντικά και από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2015 με την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και διαμόρφωσαν πρόσκαιρα ένα ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου της αγοράς.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών εξελίξεων, το 2015 τα έσοδα της Εταιρείας παρουσίασαν μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αναλυτικά ο κύκλος εργασιών της Αlpha Editions διαμορφώθηκε στο ποσό των 8.858.020,07 ευρώ έναντι 12.581.163,49 τηνπροηγούμενη χρήση. Τα έσοδα από κυκλοφορία των περιοδικών παρουσίασαν σημαντική μείωση σε ποσοστό -33,71% και ανήλθαν στο ποσό των 6.385.899,37 ευρώ έναντι 9.633.505,27 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Σημειώνεται πως τα έσοδα από κυκλοφορία αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,09% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Αλλά και τα έσοδα από διαφήμιση, που αντιστοιχούν στο 26,41% του συνολικού κύκλου εργασιών της Εταιρείας, παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 9,44% και ανήλθαν στο ποσό των 2.339.400,29 ευρώ έναντι 2.583.279,07 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Εταιρείας προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος της απώλειας των εσόδων είχε ήδη προβεί σταδιακά από την αρχή του 2015 σε λήψη μέτρων με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής των εντύπων με σημαντικότερα την μείωση τιράζ /επιστροφών των περιοδικών, την μείωση τυπογραφικών και την αλλαγή του σχήματος του περιοδικού Hello.

Παράλληλαπροχώρησε και σε περιορισμό των δαπανών για την παραγωγή του περιεχομένου των περιοδικών  ενώ μετά τα capital controls προχώρησε άμεσα σε υλοποίηση νέου προγράμματος περικοπής κόστους μειώνοντας και άλλο τις δαπάνες για την παραγωγή του περιεχομένου των περιοδικών, καθώς και το κόστος μισθοδοσίας αλλά και επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση τωνδικαιωμάτων δικαιόχρησης των περιοδικών.

Παράλληλα έλαβε μέτρα εξασφάλισης της απαραίτητης ταμειακής ρευστότητας, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργιά των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων, μολονότι σημειώθηκε μείωση εσόδων, το ζημιογόνο αποτελέσματος της εταιρείας περιορίσθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2015  παρουσίασαν βελτίωση αλλά και αυτή την χρονιά ανήλθαν σε ζημίες 101.769,11 ευρώ έναντι ζημιών 321.047,03 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το μεικτό περιθωρίου κέρδους της Εταιρείας μειώθηκε σε ποσοστό 32% και ανήλθε σε 4.010.393,62 ευρώ έναντι 5.862.111,11 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Οι ζημίες προ φόρων της Εταιρείας περιορίσθηκαν και διαμορφώθηκαν 128.733,60 ευρώ έναντι 346.510,44 ευρώ την προηγούμενη χρήση.