Προς συζήτηση στο ΣτΕ η τιμολόγηση των φαρμάκων και τα clawback
Στη Δικαιοσύνη εναποθέτει τις ελπίδες της για διόρθωση στο σύστημα τιμολόγησηςσυνολικά η φαρμακοβιομηχανία, μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ισχύουσες διατάξεις που αντί να διορθώσουν, τελικά ενέτειναν τις στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου.
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ότι οι όποιες διορθώσεις στη νομοθεσία θα ξεκινήσουν να γίνονται από τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο και μετά, ο κλάδος προσβλέπει άμεσα σε διορθώσεις από τις προσφυγές του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να μπορέσουν να αποκατασταθούν τουλάχιστον τα κεντρικά ζητήματα, που αφορούν το υπέρογκο clawback και το σύστημα τιμολόγησης με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Φθάνοντας ως εδώ, μετά από μια επταετία και πλέον μνημονιακών περιορισμών, ο χρόνος μέχρι τον Αύγουστο φαντάζει αιώνας στα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας. Μετά την ομιλία του υπουργού στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ, τα «πηγαδάκια» που είχαν σχηματιστεί σχολίαζαν ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και «δεν υπάρχει χρόνος μέχρι τον Αύγουστο» αναδεικνύοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα πολύ φθηνά φάρμακα και τα οποία κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγοράς – και μαζί μ΄ αυτά και τα στελέχη που ελέγχουν τη διάθεσή τους.
Ήδη για την περίπτωση του clawback, η συζήτησή του στο ΣτΕ, αναβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με πρόβλεψη για τις αρχές Μαρτίου, όμως στο τέλος του μηνός έχει οριστεί συζήτηση για το σύστημα τιμολόγησης με τις τρεις φθηνότερες τιμές.
Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι από τις απανωτές μειώσεις τιμών, πολλά φάρμακα βρίσκονται κάτω από το όριο του συγκεκριμένου μέσου όρου και δεν γίνονται δεκτές οποιεσδήποτε προτάσεις διόρθωσης, εκτός αν πρόκειται να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας από πιθανή απόσυρση του σκευάσματος.
Από την άλλη πλευρά, στην αντίστοιχη προσφυγή των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, τίθεται το θέμα της μείωσης της τιμής των γενοσήμων στο 65% των φαρμάκων αναφοράς, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει την καθιέρωση του συγκεκριμένου ποσοστού, που έχει κατεβάσει τις τιμές σε ασύμφορα πλέον επίπεδα για την παραγωγή τους. Πρόκειται για ένα αυθαίρετο ποσοστό, επισημαίνουν κύκλοι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, που δεν επιτρέπει να καλυφθούν δαπάνες που προκύπτουν από τις σύγχρονες απαιτήσεις καλής βιομηχανικής πρακτικής, από πρόσθετες προδιαγραφές που επιτρέπουν την εξαγωγή των προϊόντων σε προηγμένες χώρες και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων απαιτήσεων. Πολύ δε περισσότερο, δεν επιτρέπουν επενδύσεις για ενίσχυση της εξαγωγικής προοπτικής που θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στη χώρα.
Αν και τα νομικά τμήματα των κλαδικών συνδέσμων πιθανολογούν την αναβολή της εκδίκασης και σε αυτή την περίπτωση, εντούτοις η νέα ημερομηνία που θα οριστεί δεν θα είναι πολύ μακριά και οπωσδήποτε η συζήτηση θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.