ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ. Τσίπρας: «Το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει για όλους»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που κοινοποιείται σε όλους τους αρχηγούς των 27, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει: «Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της. Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη. Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση. Εναπόκειται όμως στη δημοκρατική επιλογή των λαών τη Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν, και να τις διευρύνουν».
«Σε όλες τις περιπτώσεις;», ερωτά ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει: «Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ’ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις «βέλτιστες πρακτικές» σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια», υπογραμμίζει, «προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

«Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας», αναφέρει και επισημαίνει ότι «άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα». Για να σημειώσει: «Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο». Και υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός ότι «η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή». Επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της ΕΕ».

«Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της ΕΕ και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας. Για το λόγο αυτό πρόθεση μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», τονίζει ο Έλληνα πρωθυπουργός.
Και καταλήγει: «Σας ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Πυρά Σόιμπλε κατά Γκάμπριελ

Κατά τη διάρκειά της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην προοπτική χορήγησης περισσότερης βοήθειας στη χώρα.

Αυτή του η δήλωσε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι: «η πρόταση του Γκάμπριελ να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ και την Ελλάδα «κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση» και στέλνει λάθος μήνυμα. «Ενοχλήθηκα που ο Γκάμπριελ, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, έδωσε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν τους βοηθά, αλλά μάλλον τους δυσκολεύει περισσότερο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις».

Λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην ΕΕ, δεν θα λυθεί το πρόβλημα και θα δοθεί λάθος κίνητρο στις χώρες, είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά μάλλον η σωστή χρήση τους.

Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, μόνο αν έχει μία ανταγωνιστική οικονομία». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι χρειάζεται χρόνο για αυτό, ο οποίος θα δοθεί. «Αν, όμως, ο χρόνος δεν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επειδή αυτό είναι άβολο, τότε αυτό είναι ο λάθος δρόμος»

Spiegel: «Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα»

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου στην επίσκεψη Γκάμπριελ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό Spiegel έχει τίτλο «Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα» και στο δημοσίευμά του αναφέρει: «για πρώτη φορά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισκέπτεται την Ελλάδα ως υπουργός Εξωτερικών. Επαινεί τις προσπάθειες της χώρας της κρίσης, παίρνοντας αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή του συναδέλφου του στο υπουργικό συμβούλιο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Frankfurter Rundschau, που σχολιάζει ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα υπό τη νέα του ιδιότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν φαίνεται να νοιάζεται «για τις παλαιότερες δηλώσεις του περί διακοπής της οικονομικής βοήθειας. Αντ αυτού, επικεντρώνει στα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ».

από euronews