ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακροάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

MOYSA: ευκαιρίες ανέλιξης για νέους μουσικούς απ΄ όλη τη χώρα

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πιο δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη ορχήστρα νέων της Ελλάδας παρέχει σε άτομα ηλικίας 8 έως 25 ετών το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό προκηρύσσει διαγωνισμό και προσκαλεί νέους μουσικούς απ΄ όλη τη χώρα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής σε ακροάσεις, από τις οποίες θα επιλεγούν καινούργια μέλη της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ.

Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, από τις 11.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής (κτήριο Μ1, 5ος όροφος, κεντρική αίθουσα δοκιμών).

Η MOYSA ιδρύθηκε από τον ΟΜΜΘ, με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Μάρτιο του 2015. Κατά τους 20 μήνες της λειτουργίας της, η οποία  υποστηρίζεται με χορηγία της Alpha Bank, έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες, συμπράττοντας, μεταξύ άλλων, με τις διάσημες ορχήστρες Royal Concertgebouw Philharmonic από το Άμστερνταμ και Cameristi di Teatro alla Scala από το Μιλάνο.

Πρότυπη μουσική κοινότητα

Κύριος προορισμός της MOYSA είναι να φέρει σε δημιουργική επαφή τους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, περιφερειακών δήμων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να συνυπάρξουν σε πρότυπη μουσική κοινότητα, να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη, να συμπράξουν με διεθνείς ερμηνευτές και σολίστ, υπό τη διεύθυνση επιφανών διευθυντών ορχήστρας, και να γνωρίσουν σημαντικούς δασκάλους.

Στους σκοπούς της MOYSA συγκαταλέγεται επίσης η παροχή υποστήριξης, όσον αφορά αφενός μεν στην εξέλιξη των μελών της σε ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, αφετέρου δε στην ενίσχυση της μετέπειτα καλλιτεχνικής πορείας τους, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προσφοράς πολύτιμων εμπειριών.

Οι προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στις ακροάσεις για τη στελέχωση της MOYSA έχουν νέοι μουσικοί, που παίζουν όργανο συμφωνικής ορχήστρας. Οι υποψήφιοι πρέπει ήδη να διαθέτουν γνώσεις μουσικής, ανάλογες με την ηλικία τους.

Μέσω της διαδικασίας των ακροάσεων θα στελεχωθούν δύο ξεχωριστά σχήματα, τα οποία θα λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και θα συμπράττουν, είτε ως σύνολα είτε με την κατά περίπτωση αμφίδρομη μετακίνηση μελών.

Τα δύο σχήματα είναι:

α) Νεανική ορχήστρα εγχόρδων για υποψηφίους με επίπεδο μέχρι Γ’ μέση σχολή,

β) Συμφωνική ορχήστρα για υποψηφίους με επίπεδο από Α’ ανωτέρα σχολή και άνω, πτυχιούχους και διπλωματούχους.

Εκτός από την εκτέλεση των προβλεπόμενων έργων ή/και των έργων επιλογής τους, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε σύντομη συνέντευξη. Παράλληλα, θα κριθεί η ικανότητά τους στην ανάγνωση μουσικής παρτιτούρας εκ πρώτης όψεως (prima vista) και η ευελιξία τους, όσον αφορά στην άμεση ανταπόκριση σε τυχόν υποδείξεις της επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους μουσικούς με γνώση και πείρα, ενώ η διάρκεια της εξέτασης δε θα υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Οι αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικώς την αίτηση συμμετοχής τους στη διεύθυνση [email protected]  έως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η απόφαση της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των νέων μελών της MOYSA θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (http://www.tch.gr).

Η πρώτη εκδήλωση στην οποία επίλεκτοι επιτυχόντες των ακροάσεων θα κληθούν να συμμετάσχουν θα είναι η χριστουγεννιάτικη συναυλία της MOYSA, η οποία θα δοθεί στις 23 Δεκεμβρίου με έργα Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου, πριν από την κυρίως συναυλία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ακροάσεις