ΕΙΔΗΣΕΙΣ
asfalisitiko

Έτοιμοι για πόλεμο οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης για το νέο ασφαλιστικό

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη ψήφιση του ασφαλιστικού, δηλώνουν εκπρόσωποι όλων των επιστημονικών φορέων.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν για αυτόν ακριβώς το λόγο έκτακτη συνέλευση το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητήριου, συντονίζοντας τη δράση τους και προγραμματίζοντας κινητοποιήσεις ενάντια στις επιχειρούμενες ρυθμίσεις, που όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσουν το τέλος για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Όπως δήλωσε στο Press724, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Εξαδάκτυλος, «το νέο ασφαλιστικό δημεύει τα αποθεματικά, καθώς και την περιουσία που έχουμε συγκεντρώσει, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει συνεισφέρει με χρηματοδότηση ποτέ στα ταμεία μας. Αυτό αποτελεί κλοπή! Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το κράτος επιβαρύνει κατά 40% το φορολογητέο εισόδημά μας, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση άσκησης των καθηκόντων μας. Δεν δεχόμαστε τη δήμευση της περιουσίας μας και του αύριο μας! Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι τέλους!»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, δήλωσε πως ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό όπως άλλωστε και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. « Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό νομοσχέδιο που οδηγεί στη δήμευση της περιουσίας μας, καθώς αθροιστικά χάνεται το 70% των εσόδων μας από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι κινητοποιήσεις του κλάδου θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς.

Ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί παράλληλα σήμερα το απόγευμα έκτακτη γενική συνέλευση για ενημέρωση των μελών του για το νέο ασφαλιστικό, αλλά και λήψη αποφάσεων για την αντίδραση του κλάδου. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «υπάρχει μία δέσμη σχεδιαζόμενων ενεργειών και δράσεων, δε θέλω όμως να προκαταλάβω για το τι θα αποφασιστεί». Παράλληλα πρόσθεσε πως οι όποιες κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα όρια της Αθήνας και σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίστηκε η σημερινή κινητοποίηση.

Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι όλης της χώρας προχωρούν από σήμερα και καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε αποχή από τις εργασίες τους όπως είχαν άλλωστε εξαγγείλει ενάντια στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που καταργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όχι μόνο των δικηγόρων αλλά όλων των Ελλήνων πολιτών.

Άλλωστε και οι μηχανικοί σε όλη τη χώρα προχωρούν για όλη την εβδομάδα σε απεργία – αποχή από τα καθήκοντα τους διαμαρτυρόμενοι για «τις εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να οδηγούνται εκτός επαγγέλματος και οι νέοι μηχανικοί στη μετανάστευση».

Έτοιμη για κινητοποιήσεις και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταδικάζουν και απορρίπτουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσαγκάρη, «το νέο ασφαλιστικό κινείται ξεκάθαρα σε αντιλαϊκό δρόμο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κάτι καλό όσο κι αν ωραιοποιηθεί». Όπως πρόσθεσε ο κύριος Τσαγκάρης, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένο και όχι  μόνο για το ύψος των συντάξεων, αλλά και για το σύνολο των παροχών πρόνοιας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Το νέο νομοσχέδιο στέλνει τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση με νέες περικοπές σε όσες έχουν ήδη προηγηθεί και συντάξεις πείνας», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις κινητοποιήσεις του κλάδου δήλωσε πως «σαν σωματείο σε συνέλευση στις 4 Γενάρη, αφήσαμε ανοιχτή ημερομηνία για απεργία όπως θα αποφασιστεί από την ΑΔΕΔΥ, όπως και έγινε για τις 4 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου