ΕΙΔΗΣΕΙΣ
poe-ota-2-thumb-large.medium

Σε εξέλιξη στάση εργασίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ – Απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11πμ και μέχρι το τέλος της βάρδιας, η στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΥΜΑΘ, ενώ στην ΑΘήνα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αναμένεται να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιδρούν μεταξύ άλλων στην «αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση» και στην αδιαφορία που, όπως καταγγέλλουν, επιδεικνύει η κυβέρνηση για την επίλυση μίας σειράς κλαδικών προβλημάτων τους.

Η Ομοσπονδία ζητεί, μεταξύ άλλων, επαναφορά της διάταξης που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.), επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων, καθώς και υπολογισμό του στις συντάξιμες αποδοχές, να υπάρχει βαθμολογική εξέλιξη στους εργαζόμενους της κατηγορίας Δ.Ε. που έχουν διοριστεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, καθώς και να υπολογιστεί στις αποδοχές των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων που επέστρεψαν με τον νόμο Κατρούγκαλου η υπερβάλλουσα μείωση και να επιστραφεί σε όσους κρατήθηκε αναδρομικά.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι

Μεταξύ των αιτημάτων τους όπως εξηγεί στο Press724.gr o πρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαγκάρης, είναι να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, καθώς ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται πως 400 άτομα είναι σε απόγνωση, αναμένοντας τα πρώτα χρήματα.

Την ίδια στιγμή,  η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει μειώσεις μισθών «από το παράθυρο», όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, επισημαίνοντας πως μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, ειδικά στην καθαριότητα και σε τεχνικές υπηρεσίες,  χάνει κατά μ.ο από 15 έως και 150 ευρώ.

Επίσης, εκκρεμεί εδώ και μήνες η καταβολή της υπερεργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες στις υπηρεσίες της καθαριότητας, με το σωματείο να προτείνει στους εργαζόμενους να απέχουν από την εργασία Κυριακές και αργίες λόγω αυτής της καθυστέρησης.