22-10595425634635754782468

Έκθεση έργων της «ρωσικής πρωτοπορείας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«Όπως το τηλεσκόπιο φανερώνει κρυμμένους αστερισμούς, έτσι και η ζωγραφική μας θα αποκαλύψει αφανείς ιδέες». Η ρήση της Ρωσίδας πρωτοπόρου ζωγράφου Ναταλία Σεργκέγεβνα Γκοντσαρόβα (από τις πλέον περιζήτητες και ακριβοπληρωμένες σήμερα ζωγράφους, καθώς τα έργα της πωλούνται σε ποσά που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια…) διατρέχει τους τοίχους της πρώτης μεγάλης αίθουσας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στους τοίχους είναι αναρτημένα έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα, του ΑΛεξάντρ Ροτσέγκο, του Σολομόν Νικρίτιν, του Γκούσταβ Κλούτσις, του Ιβάν Κλιουν κ.α..

Είναι η πρώτη (εντός πόλης) «μαζική εξοδος» 67 συνολικά -εν πολλοίς αγνώστων στο ευρύ κοινό- έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (από την περίφημη συλλογή Κωστάκη) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση με τον τίτλο «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που εγκαινιάζεται απόψε στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί την κορύφωση της «στην πράξη» συνεργασίας και συν-δράσης των δύο μουσείων, του Κρατικού και του Μακεδονικού. Γιατί, μπορεί η επιχειρούμενη (θεσμικά, νομικά, οικονομικά) την τελευταία τριετία, «συνένωση, συνύπαρξη και όχι συγχώνευση που θα σήμαινε και τη συρρίκνωση» -όπως επισημαίνουν συχνά οι εκπρόσωποι των δυο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη- να μην ολοκληρώθηκε, οι προϋποθέσεις (νομικές – ιδιοκτησιακών καθεστώτων της καλλιτεχνικής περιουσίας των δύο υπό συνένωση μουσείων) να μην έχουν διασφαλισθεί (σχετική ενημέρωση είχε ο νέος υπουργός Αρ. Μπαλτάς κατά την προ εβδομάδας επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη), η συν-δράση όμως είναι γεγονός εντυπωσιακό.

Έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου για σχετικές θεματικές εκθέσεις) «βγήκαν» από τις αποθήκες, αλλά και τις προθήκες της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης (όπου στεγάζεται από την ίδρυσή του το 2000 το Κρατικό Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης) και εκτίθενται πλέον στο κέντρο της πόλης.

Πηγή-φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ