EΣΕΕ: Βελτιωμένος ο τζίρος στο λιανεμπόριο

Βελτίωση του τζίρου, ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας διαπιστώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία του εμπορίου και της οικονομίας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το γενικό επίπεδο των τιμών εξακολουθεί να κινείται σε θετική τροχιά, μία τάση η οποία καταγράφεται σε συστηματική βάση από την αρχή του έτους.

Στον αντίποδα, σπεύδει να προσθέσει η ΕΣΕΕ, τείνουν να παγιοποιηθούν οι μηνιαίες και συχνά έντονες αυξομειώσεις του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, ένδειξη της εξάρτησης από τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Ανεργία

Η συνεχιζόμενη, για τέταρτο συναπτό μήνα, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συνέπεσε με το πέρας της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και αναμένεται τη φετινή περίοδο να είναι ιδιαίτερα θετική.

Εντούτοις και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τον Απρίλιο του 2017 η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο στο γενικό σύνολο, 21,7% έναντι 7,8% στην Ε.Ε. (28), όσο και στους νέους 15 – 24 ετών, με 45,5% έναντι 16,9% στην Ε.Ε. (28).

Λιανικό Εμπόριο

Το θετικό για πέμπτο συνεχή μήνα, ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων μισθωτών απασχολουμένων στο Λιανικό Εμπόριο (Ιούνιος 7.228), συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τελευταίου δωδεκάμηνου, μετά από εκείνη του προηγούμενου Μαΐου.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, το θετικό ισοζύγιο μισθωτών απασχολουμένων στο Λιανικό Εμπόριο είναι αυξημένο κατά 986 θέσεις, μία εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο και η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις προσδοκίες για μεγέθυνση της τουριστικής δραστηριότητας τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Ευέλικτες μορφές εργασίας

Η προαναφερθείσα θετική εικόνα επισκιάζεται από την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση), έναντι των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης τόσο στο πρώτο μισό του έτους (51,7% έναντι 48,3%) όσο και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου (56,8% έναντι 43,2%).

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου και παρά το γεγονός πως η Ελλάδα στη διάρκεια του 2016 κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε. (9,7% έναντι Κοινοτικού Μ.Ο. 18,9%), κίνητρα τόνωσης της πλήρους απασχόλησης, όπως η μείωση ή η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για προσλήψεις ατόμων ηλικιών μεταξύ 23-29 ετών, ενδείκνυται να τεθούν στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων πολιτικών.

Τιμές καταναλωτή

Τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου, κινούνται ανοδικά στα επίπεδα του 0,7% (Ιούνιος/Μάιος 2017) και 0,9% (Ιούνιος 2017/2016) αντίστοιχα. Σε μέση δωδεκαμηνιαία συγκριτική βάση παρατηρείται αύξηση 0,8%, επίδοση που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του προηγούμενου Μαΐου.

Η μηνιαία αύξηση του δείκτη οφείλεται στην επαναφορά των τιμών της ομάδας «Ένδυσης & υπόδησης» στα προ εαρινού ενδιάμεσου δεκαπενθημέρου εκπτώσεων επίπεδα, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος του επιπέδου των τιμών ερμηνεύεται σε γενικές γραμμές από τις επιπλέον επιβαρύνσεις των έμμεσων (κυρίως) φόρων.

Οι τιμές της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά & καπνός» καταγράφουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο (7,7%), απόρροια της αυξημένης έμμεσης φορολογίας, ενώ ακολουθεί η κατηγορία «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» με άνοδο 3,1%, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παροχής υπηρεσιών από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, κυλικεία, καφενεία κ.α.

Πηγή:naftemporiki.gr