Δεν είναι μόνον οι ομορφιές των τοπίων της ταινίας «Djam» που έδωσαν αέρα από Ελλάδα εφέτος στην Κρουαζέτ. Ούτε και το γεγονός ότι ταινία σκηνοθετημένη από Ελληνα, ο «Φόνος ενός ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου συζητήθηκε τόσο πολύ.
Είναι, δυστυχώς και το εμετικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής το οποίο διαπερνά την τελευταία ταινία του Φατίχ Ακίν «Aus dem nichts» (ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί «Στο σκοτάδι») που προβλήθηκε το πρωί της Παρασκευής εντός διαγωνισμού.
Πολιτική και επίκαιρη, η ταινία μιλά γενικότερα για το φαινόμενο της άνθησης του νεοναζισμού στην Γερμανία, μέσα από μια ιστορία απώλειας: μια γυναίκα (Νταϊάν Κρούγκερ) βλέπει τον κόσμο της να καταστρέφεται όταν ο Τούρκος σύζυγος και το παιδί της, πέφτουν θύματα βομβιστικής επίθεσης από Γερμανούς νεοναζιστές.
Ο Ακίν διαχειρίζεται εύπεπτα ένα δύσκολο θέμα και η ταινία του που στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πάνω στην Κρούγκερ (το μεγάλο φαβορί για το βραβείο γυνακείας ερμηνείας) αγγίζει γενναία το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ευρώπη των ημερών μας.
Ενα μεγάλο μέρος της ταινίας είναι αφιερωμένο στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου οι δράστες, ένα ζευγάρι νεοναζιστών δικάζονται. Για το κομμάτι αυτό ο Ακίν είπε ότι έκανε εξονυχιστικές έρευνες διαβάζοντας όλα τα πρακτικά γύρω από τις δίκες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που κατηγορούνταν ότι δολοφονούσε μετανάστες στη Γερμανία.
Μάλιστα, ο Ακίν αγγίζει και την ελληνική πραγματικότητα. Ρόλο σε ότι αφορά το άλλοθι του ζευγαριού, παίζει ένας Ελληνας ξενοδόχος (πολύ καλός σε ένα «πέρασμα» ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης) που όπως αποδεικνύεται είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.
Οπως εξάλλου σε ερώτηση του ΒΗΜΑΤΟΣ δήλωσε ο σκηνοθέτης, η Χρυσή Αυγή ήταν συνδεδεμένη με την NSU. «Το σήμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα πρακτικά της υπόθεσης» είπε το μεσημέρι της Παρασκευής στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του «Aus dem nichts» _η κάθαρση_ είναι μάλιστα εξ’ ολοκλήρου γυρισμένο στην Ελλάδα (αναγνωρίσαμε περιοχές του Σχοινιά) την οποία ο πανέξυπνος σκηνοθέτης δεν κινηματογραφεί ειδυλλιακά αλλά με μια βαθιά μελαγχολία.
Ο ίδιος ο Ακίν δηλώνει θαυμαστής της χώρας μας και είπε ότι οι καλύτεροι φίλοι του (ένας εκ των οποίων είναι ο διανομέας της ταινίας στην Ελλάδα Ζήνος Παναγιωτίδης) είναι Ελληνες.