ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ωρα αποφάσεων» νέο σχήμα της κεντροαριστεράς

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο χώρο της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε, η πρώτη εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας  με τίτλο «Ωρα αποφάσεων για ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα», ανοίγοντας τον κύκλο πέντε εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αθήνα.

Ομιλητές στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενώ στο προεδρείο θα βρίσκονται οι  Γ. Δατσέρης, ο Δ. Κατσαντώνης, Σ. Λιάγκα, Αν. Παπαδόπουλος και Φ. Τσικρικτσή.

Στην ομιλία του ο Γ. Ραγκούσης  χαρακτήρισε το καινούριο εγχείρημα ως «Προεδευτικό και αντισυστημικό» και τόνισε: «Θέλουμε να αλλάξουμε τον προοδευτικό χώρο και όχι απλώς να γίνουμε συνιστώσα του» ενώ πρόσθεσε  ότι είναι λάθος το δίλημμα ή εμείς ή η δημοκρατική Συμπαράταξη. « Ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία μεγάλη νέα προοδευτική παράταξη. Αυτό είναι το δίλημμα ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.«Υπάρχει πράγματι μεγάλο ιστορικό και πολιτικό κενό εκπροσώπησης ιδίως των παραγωγικών ηλικιών. Και πρωτίστως αυτές οι ηλικίες είναι που ζητούν και κάτι νέο. Το νέο αυτό θα πρέπει να είναι διαφορετικό και αντισυστημικό», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Προοδευτικό είναι αυτό που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα των παραγωγικών ηλικιών και όχι στο σημερινό άγχος των βουλευτών για την επανεκλογή τους. Προφανώς είναι μεγάλη αναγκαιότητα η ενότητα, όμως πρώτη προτεραιότητα είναι η ενότητα με τους προοδευτικούς πολίτες, η ενότητα με τις παραγωγικές ηλικίες για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου  στην ομιλία της τόνισε ότι «προοεδευτικό είναι αυτό που μπορεί να χτίσει την Ελλάδα του 2020, με δικό μας στίγμα και δικό μας πρόγραμμα αναφέροντας τέσσερις λέξεις. Ανακούφιση, ανάκαμψη, ανόρθωση, αυτοπεποίθηση».

Υπάρχουν πολιτικές λύσεις, όμως αυτές δεν μπορούμε να τις ανασύρουμε από τα πολιτικά ντουλάπια της ιστορίας, ούτε από τις ιδεολογίες του προηγούμενου αιώνα. Ο κομματικός διάλογος που παρακολουθούμε όλοι είναι ένας δημόσιος διάλογος από το παρελθόν. Σύγκρουση στη σύγκρουση, πόλεμος στον πόλεμο χωρίς ουσία», επισήμανε η Αννα Διαμαντοπούλου. Να μην επαναλάβουμε όλοι τα λάθη μας. Ευθύνες υπάρχουν παντού. Και σε κυβερνώντες και σε αντιπολίτευση. Σε συνδικαλιστές, σε ΜΜΕ, σε τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά δεν πρέπει πια να τρώμε τις σάρκες μας»

«Θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα η έξοδος από το ευρώ. Το κλίμα υπέρ της δραχμής φουσκώνει μέρα με την ημέρα.» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο Γιώργος Φλωρίδης  μίλησε για  μία μεγάλη ευκαιρία επανασύνδεσης με έναν κόσμο που παραμείνει δύσπιστος και επιφυλακτικός και σημείωσε ότι «ο χώρος υπέκυψε στο λαϊκισμό, στην παροχολογία, το ένα λάθος και το άλλο όταν υπέκυψε στις συντηρητικές πολιτικές».

Σχολιάζοντας το χθεσινό γεύμα στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι συνάξεις ιστορικών στελεχών και μόνο, χωρίς την αυτοκριτική για το παρελθόν, δεν οδηγούν σε κανένα μέλλον. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η παρουσία σας σήμερα είναι ακριβώς αυτή που πιστοποιεί τι είναι να προσκαλείς τους πρώην και τι είναι να προσκαλείς την κοινωνία»., και πρόσθεσε: «Ενοχλείται κανένας; Φοβάται κανένας από αυτά που λέμε; Γιατί οι αντιδράσεις του σκατζόχοιρου που κλείνεται και βγάζει τα αγκάθια;»

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, τέλος τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη μία Κεντροαριστερά που θα προτείνει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει σελίδα η χώρα» και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια για την συγκρότηση του νέου φορέα, αν θέλουμε να στεφθεί από επιτυχία, πρέπει να είναι από όλες τις πλευρές ειλικρινής και να μην στοχεύει, για μια ακόμη φορά, στην αλληλο-επίρριψη των ευθυνών μιας πιθανής αποτυχίας. Ούτε και μπορεί η όποια αντιπαράθεση να γίνεται με όρους φτηνού λαϊκισμού και επικοινωνιακών κόλπων».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε υπερήφανος που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Ονόμασε «καλό ΠΑΣΟΚ» τους Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε τεράστια πράγματα, τα οποία τα έχουμε ξεχάσει. Θυμόμαστε μόνο τα κακά. Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε ουσιαστικά τη νέα Ελλάδα με όλα τα λάθη που έχει κάνει. Το πολιτικό σύστημα είναι παλαιών αντιλήψεων, είναι στη σαλαμούρα. Και καλή είναι η αντζούγια στη σαλαμούρα αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν χορταίνεις καταρχήν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστών του Σ. Λυκούδη, ο Δημήτρης Κατσαντώνης ως εκπρόσωπος της Κίνησης «Σύγχρονοι Δημοκράτες» η οποία συμπράττει στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, η πρώην βουλευτίνα Χριστίνα Ταχιάου, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς και Σπύρος Πέγκας.

O Σπύρος Πέγκας εγραψε στο FB  για την εκδήλωση

 

πηγή metarithmisi.gr