Toυ Μιχάλη Γ. Τριανταφυλλίδη
Πέρασαν από τότε 74 χρόνια.
Οι Γερμανοί μάζεψαν του Εβραίους μαθητές από το 5ο Αρρένων.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το Ε΄ μεταφέρθηκε στο καινούριο κτίριο της Κριεζώτου και το παλιό κτίριο λειτούργησε για λίγα χρόνια ως Ε΄ και Η΄ μαζί, μέχρι να φτιαχτεί Πρακτικό και στο λύκειο του Η΄.
Εμείς μπήκαμε στο Γυμνάσιο, το Σεπτέμβριο του’ 67. Δηλαδή, 24 χρόνια μετά. Και περάσαμε τα υπόλοιπα πέντε χρόνια της ζωής μας, στα ίδια θρανία, στις ίδιες αίθουσες, στις ίδιες αυλές, με τη θάλασσα, τα πρώτα χρόνια, στα πόδια μας, με την πόλη να μεγαλώνει και εμείς να ωριμάζουμε και να ξεχνάμε, όχι μόνον με δική μας υπαιτιότητα.
Κανείς δεν μίλησε ποτέ από τότε, για το ανοσιούργημα.
Κανείς δεν είπε ποτέ, πώς τόσα εβραϊκά ακίνητα, άλλαξαν ιδιοκτήτες, μέσα σε μία νύκτα.
Αλλά σήμερα δεν είναι αυτό το θέμα.
Σήμερα μας θυμόμαστε, πως 74 χρόνια πριν μάζεψαν τους συμμαθητές μας και ήμασταν τότε, πολύ κοντά στα γεγονότα, που μπήκαμε, σε εκείνο το εκπληκτικό κτίριο, που δεν έλεγε να παλιώσει, παρά την ηλικία του.
Να, τώρα καταλαβαίνουμε, το γιατί.
Ήταν ποτισμένο με τη δίψα, του εβραίου συμμαθητή μας για μάθηση, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κι εμείς καθισμένοι στα ίδια θρανία τρέχοντας στις ίδιες αυλές, παιδιά κι εμείς τότε, ποτέ δεν μάθαμε ποιόν Γιόφι ή ποιόν Σόλωνα, διαδεχτήκαμε στη μεγάλη αίθουσα, ανεβαίνοντας αριστερά στο ανώγειο, που μας χωρούσε με το ζόρι 56 άτομα, στην πρώτη Γυμνασίου, Α3. Ποιανού Ισαάκ και Ζοζέφ τα χέρια άγγιξαν, πριν από εμάς, την πελώρια πήλινη σόμπα-κομψοτέχνημα του σαλονιού, ή τις εκπληκτικές μπιζουτερί , κυρίως στους υαλοπίνακες του μεγάλου σαλονιού .
Ναι, αύριο στις 6.30μμ θα είμαστε κι εμείς εκεί, γιατί μπορεί ο αριθμός του σχολείου να άλλαξε, σε εκείνο το κτίριο όμως, πήγαμε εμείς και τους διαδεχτήκαμε .
Και νάστε σίγουροι αγαπημένοι μας συμμαθητές ότι θα ‘ρθούμε και θα σας θυμόμαστε…
Tα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.