Διετές πρόγραμμα επανακαταμέτρησης του Έβερεστ ξεκινά και το Νεπάλ, μετά από την Ινδία, καθώς διατηρούνται οι αμφιβολίες για το ύψος του.
Έχοντας επισήμως ύψος που φθάνει τα 8.848 μέτρα, το όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, με την κορυφή του να αποτελεί το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ωστόσο, όπως γράφει η naftemporiki.gr, μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ το 2015, δορυφόροι έδειξαν ότι η πανύψηλη βουνοκορφή κόντυνε κατά μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.
Προκειμένου να αρθεί αυτή η αβεβαιότητα, ομάδα επιστημόνων από το Νεπάλ θα μεταβεί στο βουνό, σύμφωνα με το BBC.
Το διετές πρόγραμμα έρευνας του Νεπάλ ευελπιστεί να ρίξει φως και στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο Έβερεστ, ενώ θα κοστίσει περίπου 1,35 εκατ. δολάρια.
Ανάλογη αποστολή έχει ανακοινώσει πως θα στείλει στο Έβερεστ και η Ινδία.
Γνωστό και ως Chomolungma που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης», το Έβερεστ -το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Νεπάλ και το Θιβέτ-, έλαβε την επίσημη ονομασία του προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας.
Οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν οι Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου 1953.
Έκτοτε, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου «κατέκτησαν» περισσότεροι 3.000 ορειβάτες, ενώ πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στο βουνό.