Το ΚΚΕ για τη ρύπανση στον ποταμό Μπογδάνα του Δήμου Λαγκαδά
23/10/2015 Share

Το ΚΚΕ για τη ρύπανση στον ποταμό Μπογδάνα του Δήμου Λαγκαδά

Δείτε την Κοινοβουλευτική Παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή, σχετικά με τη ρύπανση στον ποταμό Μπογδάνα του Δήμου Λαγκαδά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης:

«Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, διενήργησαν αυτοψία στο ρέμα Μπογδάνα στον Δήμο Λαγκαδά της ΠΕ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη γέφυρα προς Άσσηρο, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η παρουσία έντονου αφρού. Τα νερά του χειμάρρου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης ανέδιδαν έντονη δυσοσμία και είχαν μαύρο χρώμα. Οι δε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιτόπου έδειξαν υψηλές τιμές αγωγιμότητας (3860 μs/cm) και pH (8,24), ενώ στο ανάντη τμήμα του Μπογδάνα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 475 μs/cm και 7,99.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο στο ίδιο τμήμα του ρέματος παρατηρήθηκε μαζική θανή ψαριών. Από τις τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν, από τον Φορέα Διαχείρισης, στη σάρκα νεκρών ψαριών και στο νερό δεν προέκυψε η ύπαρξη οργανικών δηλητηρίων ή/και φαρμάκων. Ωστόσο οι τιμές ΒΟD και COD που μετρήθηκαν στα δείγματα νερού από τον Μπογδάνα ήταν οριακές ή και υπερέβαιναν κατά 3 τάξεις μεγέθους τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για διάθεση αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες.
Αντίθετα, κατά πολύ υψηλότερες υπερβάσεις των ίδιων παραμέτρων καθώς και της αγωγιμότητας και των συγκεντρώσεων ολικού αζώτου έως και 70 φορές του ανώτερου επιτρεπτού, καταγράφηκαν στα δείγματα αποβλήτων που πάρθηκαν από το ρέμα που δέχεται τα απόβλητα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Φ.Δ., συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το περιστατικό της μαζικής θανής των ψαριών που καταγράφηκε κατά μήκος του ποταμού Μπογδάνα οφείλεται στο υψηλό οργανικό ρυπαντικό φορτίο που εκρέει από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο και τη σχετικά μικρή ροή και ποσότητα των υδάτων του ποταμού, επέτειναν τις δυσμενείς, για τη διαβίωση των ψαριών, συνθήκες.
Δεδομένου όλων των παραπάνω και λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενα ρύπανσης των νερών του Μπογδάνα σημειώνονται τακτικά, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος συνεχούς επιβάρυνσης όχι μόνο της λίμνης Κορώνειας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης, αλλά και του ίδιου του υδροφόρου ορίζοντα στη λεκάνη που διαρρέεται από τον Μπογδάνα.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μόλυνση του ποταμού Μπογδάνα και οι αρνητικές συνέπειες, που αυτή συνεπάγεται, για την ευρύτερη περιοχή.»