Το 2016 είναι η χρονιά που οι κλόουν σταμάτησαν να είναι αστείοι, όντας τώρα φρικιαστικοί και μοχθηροί.
Κάθε συναπάντημα μαζί τους προκαλεί μάλιστα ρίγη ανατριχίλας και ο τρόμος καλά κρατεί, μετρώντας πλέον δύο γεμάτους μήνες κλοουνοφοβίας. Και σαν να μη φτάνει αυτό, η αμερικανική υστερία εξαπλώνεται πια στην οικουμένη με εκθετικό ρυθμό: Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστραλία και αλλού.
Η κατάσταση είναι τόσο σουρεαλιστικά τρομακτική και βαθύτατα παράλογη που αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ ικετεύουν τον κόσμο να σταματήσει να ντύνεται κλόουν και να παίρνει τους δρόμους τρομάζοντας τους άλλους, την ίδια ώρα που διοργανώνονται πορείες υπεράσπισης των κλόουν(!) και άλλα τέτοια υπέροχα.
Τι είναι όμως αυτοί οι γκροτέσκοι κλόουν που επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους πολίτες και προκαλούν κύματα υστερίας στον πλανήτη, κάνοντας τους επαγγελματίες κλόουν αναμφίβολα μη διασκεδαστικούς;
Η γέννηση της υστερίας
Ήταν 21 Αυγούστου 2016 στη Νότια Καρολίνα όταν οι φιλήσυχοι πολίτες άρχισαν να εντοπίζουν μοχθηρούς κλόουν στα δάση που προσπαθούσαν να παρασύρουν παιδάκια ή να επιτεθούν στον κόσμο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μιλούσαμε πια για κανονικό φαινόμενο σε πλήρη μάλιστα ανάπτυξη.
Από κλόουν που σύχναζαν στα δημόσια πλυντήρια της Φλόριντα μέχρι και κλόουν που κυνηγούσαν τους πολίτες του Αϊντάχο, κανείς δεν ήξερε αν ήταν απλή φάρσα ή κραυγή διαμαρτυρίας για ποιος ξέρει ποιον σκοπό. Στη Νότια Καρολίνα μάλιστα που πρωτοεκδηλώθηκε ο πανικός, το πράγμα συνέχισε για κάνα μήνα, μέχρι να βαρεθούν την πλάκα οι κινούμενες συμφορές με τα κραγιόνια και τα μπαλόνια και να σταματήσουν.
Μέχρι τότε βέβαια το φαινόμενο θα είχε παρουσία σε πάνω από 20 πολιτείες των ΗΠΑ!
Κλόουν κυνηγούσε με μαχαίρι παιδάκια στο Οχάιο, κλόουν προσπάθησε να ασελγήσει σε παιδιά στη Βόρεια Καρολίνα δελεάζοντάς τα με καραμέλες, κλόουν αποπειράθηκε να βιάσει μια γυναίκα στο Ουισκόνσιν κραδαίνοντας ένα σπαθί.
Το πράγμα έμελλε ωστόσο να πάρει διαστάσεις επιδημίας και μάλιστα σύντομα, θυμίζοντας πάντως σε πολλούς αυτό που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Στίβεν Κινγκ είχε εκδώσει το ανατριχιαστικό «It» με τον εξίσου τρομακτικό κλόουν του και οι φάρσες που σκαρώνονταν στις ΗΠΑ είχαν ξεφύγει. Ακόμα και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε ζητήσει τότε να κοπάσουν οι πλάκες.
Σήμερα βέβαια η επιδημία είναι εντελώς διαφορετική, καθώς δεκάδες κυριολεκτικά άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ για το φαινόμενο και, ακόμα χειρότερα, πολλοί από αυτούς έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων ή μαζικού πανικού. Οι περισσότερες εξάλλου από τις κατηγορίες εκτοξεύονται από παιδάκια και εφήβους, αναγκάζοντας τα σχολεία τους να απαγορεύσουν τις στολές κλόουν σε γιορτές και εκδηλώσεις.
Στις περισσότερες μάλιστα καταγγελίες δεν εντοπίζεται καν κλόουν, πόσο μάλλον που παρά τις αμέτρητες αναφορές, ελάχιστες φωτογραφίες τους έχουν καταγραφεί. Όσοι έχουν συλληφθεί, είναι κυρίως σε επίπεδο απειλών, όπως έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αλαμπάμα, όπου δύο σχολεία παρέμειναν κλειστά όταν χρήστης του Facebook άρχισε να απειλεί τους μαθητές.
Αντιθέτως, συνελήφθησαν δυο μαθητές στην Τζόρτζια επειδή διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις για αιμοβόρους κλόουν και μερικοί ακόμα, πάλι ανήλικοι, επειδή κυκλοφορούσαν με μαχαίρια φοβούμενοι τους κλόουν! Άλλες πάλι αναφορές που έχουν μάρτυρες ενήλικες (συνήθως γονείς) κρίνονται πιο αξιόπιστες, κάτι που βάζει μάλλον στις σωστές του διαστάσεις το φαινόμενο.
Στη Φλόριντα, από τις 24-27 Σεπτεμβρίου έλαβαν χώρα (ή τουλάχιστον αναφέρθηκαν στην αστυνομία) μια πλειάδα γεγονότων με φαρσέρ κλόουν που κατατρομοκράτησαν την πολιτεία. Οι Αρχές δεν συνέλαβαν κανέναν, προειδοποίησαν πάντως τον κόσμο για τις συνέπειες που θα έχει το να ντύνονται κλόουν και να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Το Νιου Τζέρσεϊ και άλλοι δήμοι έχουν ήδη παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προσπαθώντας να καταλάβουν πού σταματά το πραγματικό φαινόμενο και πού αρχίζει η μαζική υστερία. Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου πάντως και σύμφωνα με τους «New York Times», τουλάχιστον 12 κλόουν είχαν συλληφθεί στα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ με σοβαρές κατηγορίες εναντίον τους…
Ο αντίκτυπος
Το πράγμα γιγαντώθηκε τόσο στις ΗΠΑ που όταν πολύ πρόσφατα αναδύθηκε το βίντεο με τον οχετό μισογυνισμού του Ντόναλντ Τραμπ, ο γερουσιαστής του Ιλινόις τον αποκάλεσε «κακοήθη κλόουν», αποδεικνύοντας ότι η καχυποψία και η εχθρότητα απέναντι στους κλόουν έχει για τα καλά εγκαθιδρυθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Επίσης πρόσφατα, από τις αρχές Οκτωβρίου χονδρικά, φοιτητικές ενώσεις και οργανώσεις πολιτών διοργανώνουν «κυνήγι κλόουν» τις νύχτες, θέλοντας να απαλλάξουν τις ΗΠΑ από την τρομο-υστερία. Οι επαγγελματίες κλόουν που ταξιδεύουν από δω κι από κει για να βρεθούν σε πάρτι και γενέθλια είναι πια αναγκασμένοι να μετακινούνται σε ομάδες αν θέλουν να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
Ακόμα και τα McDonald’s έβγαλαν τον κλόουν τους Ronald McDonald σε διαθεσιμότητα μέχρι να καταλαγιάσει το πράγμα! Ψάχνοντας απαντήσεις, οι δημοσιογράφοι απευθύνθηκαν σε κλόουν που διδάσκει το αντικείμενό του στη Δραματική Σχολή του Yale κι εκείνος αποκρίθηκε: «Όλοι έχουν έναν κλόουν μέσα τους. Χιλιάδες χαρακτήρες μπορούν να προκύψουν από έναν κλόουν. Είναι ο παιχνιδιάρης εαυτός, ο ακοινώνητος εαυτός, ο αθώος εαυτός. Αυτός ο μεγάλος βλάκας που θέλει να σπάσει πλάκα με το κοινό».
Μόνο που εδώ η πλάκα γίνεται σε βάρος αθώων πολιτών και κανείς δεν γνωρίζει ούτε τα όρια ούτε τους λόγους ύπαρξής της. Πόσο μάλλον που το φαινόμενο έχει χτυπήσει σε Ευρώπη και Αυστραλία και μάλιστα με την ίδια μανία, αν και κανείς δεν ξέρει αν είναι ολότελα πραγματικό όλο αυτό ή άλλη μια περίπτωση μαζικής υστερίας που διευκολύνεται καθοριστικά στις μέρες μας, την εποχή των social media και της αστραπιαίας ροής της πληροφορίας.
Δεν αποκλείεται δηλαδή καθόλου να συνέβησαν κάποια περιστατικά που να διογκώθηκαν και να έγιναν τσουνάμι στο ίντερνετ. Το 1981 εξάλλου ένα παρόμοιο φαινόμενο κλοουνοφοβίας είχε χτυπήσει τη Βοστόνη των ΗΠΑ και οι αναφορές ήταν ανησυχητικά παρόμοιες: κλόουν προσπαθούσαν να δελεάσουν παιδιά να μπουν σε φορτηγάκια.
Λίγες βδομάδες αργότερα, το όμοιο συνέβη στο Κάνσας Σίτι, αν και εδώ ο κλόουν ήταν δολοφόνος που καραδοκούσε σε δημοτικά σχολεία. Αντίστοιχες αναφορές σάρωσαν Ντένβερ, Ομάχα και Πενσιλβάνια, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο: πολλές θεάσεις, καμία απόδειξη, καμία σύλληψη. Ταυτοχρόνως, κανένα παιδί δεν υπέστη βλάβες ή απήχθη από τους μοχθηρούς κλόουν. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από παιδικά καμώματα και φήμες που γιγαντώθηκαν στις σχολικές αυλές, πριν πάρουν τον πρώτο λόγο οι ανήσυχοι γονείς.
Σήμερα βέβαια, την ώρα που όλο και περισσότεροι αμφιβάλλουν για τη γενίκευση της επιδημίας, τα καταστήματα πώλησης αποκριάτικων στολών και τα βεστιάρια ξεπουλούν τις στολές κλόουν, που θα έχουν όσο να πεις την τιμητική τους στο φετινό Halloween που κοντοζυγώνει.
Την ίδια ώρα που άνθρωποι συλλαμβάνονται με κόκκινες μύτες να σκαρώνουν με την κάμερα στο χέρι ανατριχιαστικές φάρσες, σχολεία κλειδαμπαρώνονται σε ΗΠΑ, Αγγλία και Αυστραλία, εκδηλώσεις ματαιώνονται και γονείς τρέχουν να συνοδέψουν τα παιδιά τους ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι τίτλοι τέλους στο δράμα (ή την κωμωδία, θα φανεί) απέχουν πολύ από το να πέσουν οριστικά…
Πηγή: newsbeast.gr