ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα στελέχη της Περιφέρειας για… εκπαίδευση στη Σουηδία!

Σε μία σειρά επιστημονικών επισκέψεων (study visits) που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Ιουνίου 2017 στο Μάλμε της Σουηδίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING (HORIZON 2020) συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των Δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Έδεσσας.

Οι επισκέψεις οργανώθηκαν από τον Σουηδό εταίρο SP-Technical Research Institute of Sweden (SWEDEN) και σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ εταίρων του έργου EMPOWERING αλλά και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενεργειακών Συμβουλίων που απαρτίζονται από εκπροσώπους των δήμων των τεσσάρων ευρωπαϊκών περιφερειών που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Στόχος του έργου EMPOWERING είναι να συμβάλει στην αλλαγή της στρατηγικής έξι Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσα από τη βελτίωση των ικανοτήτων των δήμων και των περιφερειακών εκπροσώπων για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών στρατηγικών και σχεδίων. Το Τοπικό Ενεργειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαρτίζεται από τους Δήμους: Έδεσσας, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νάουσας, Ωραιοκάστρου, Πύδνας-Κολινδρού, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πέλλας.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης (20/6) παρουσιάστηκε ένα συγκρότημα κτιρίων σε έναν καινούργιο οικισμό στην περιοχή του Hyllie, πολύ κοντά στο Μάλμε, μία περιοχή που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στον οικισμό αυτό εφαρμόζονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας προσφέροντας τους κατοίκους της περιοχής ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαβίωσης με χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Στη συνέχεια, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Μάλμε και της Εταιρείας Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα πρότυπο σχολείο στο οποίο παρουσιάστηκαν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και κάποιες άλλες κατασκευές που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο τέλος, έγινε παρουσίαση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το συγκεκριμένο σκοπό.

Κατά τη δεύτερη μέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν το παραλιακό μέτωπο του Μάλμε, μία περιοχή που ονομάζεται Western Harbour (Västra Hamnen) και η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά κατασκευαστικά projects του Μάλμε. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα projects, η περιοχή θα μπορεί να εξυπηρετεί 20.000 κατοίκους και θα προσφέρει άλλες τόσες θέσεις εργασίας. Το Western Harbour αρχικά ήταν μία μεταβιομηχανική περιοχή, η οποία με τις κατάλληλες οικιστικές παρεμβάσεις και τις αντίστοιχες αλλαγές των δικτύων υποδομής μεταμορφώθηκε σε μία ελκυστική προς κατοίκηση περιοχή βασισμένη στην αειφορική διαχείριση της ενέργειας. Πριν την έναρξη της ανοικοδόμησης στο Western Harbour προηγήθηκε διαβούλευση και στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου του Μάλμε και των κατασκευαστικών εταιριών προκειμένου να προαποφασιστεί τόσο ο τύπος κατασκευής των κατοικιών όσο και η αρχιτεκτονική τους μορφή. Έτσι, κατασκευάστηκαν βιοκλιματικά οικήματα η δόμηση των οποίων βασίστηκε στην αρχή κατά την οποία όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν πρόσωπο ή στη θάλασσα ή σε χώρο πράσινου ή σε ένα έργο τέχνης.