ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ilektroniko-tsigaro

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και υπογονιμότητα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα απ’ ότι υπολόγιζαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα. Οι συσκευές περιλαμβάνουν ένα εκατομμύριο φορές πιο βλαβερές ουσίες σε σχέση με το μολυσμένο αέρα, ανάμεσα στις οποίες και ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Επιπλέον, επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι εμπεριέχονται τοξίνες που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, ζητήματα ανάπτυξης εμβρύων και διαταραχών στο θυροειδή .

Η μελέτη από ερευνητές του Baptist University στο Χονγκ Κονγκ καλεί ουσιαστικά τους αρμόδιους φορείς υγείας να προχωρήσουν σε άμεση και ολική απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το Συμβούλιο για το Κάπνισμα και την Υγεία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε πως δεν πρέπει να υποεκτιμούνται οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τις συγκεκριμένες συσκευές.

Ειδικοί από το συμβούλιο, επειδή τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παρέχουν πληροφορίες σε σχέση με τα συστατικά τους, προχώρησαν σε εργαστηριακή μελέτη από πανεπιστημιακούς ερευνητές.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντόνιο Κουόνγκ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν πως η ποιότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ποικίλει, ενώ βρέθηκαν καρκινογόνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανέλυσαν 13 διαφορετικούς τύπους συσκευών που απέκτησαν μεγάλη δημοφιλία  τα τελευταία χρόνια.

Τα τεστ που έγιναν, πιστοποίησαν την παρουσία επιβλαβών χημικών ουσίων, συμπεριλαμβανομένων της φορμαλδεΰδης και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, που και τα δύο είναι γνωστά ως καρκινογόνα και επικίνδυνα για την υγεία.

Ακόμη οι επιστήμονες παρατήρησαν μία σημαντική ποικιλία στα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ακόμη και αν αυτά προέρχονταν από την ίδια εταιρεία.

Ο Δρ. Τσουνγκ Σαν-σαν, του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου, δήλωσε πως όχι μόνο βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες, αλλά και επιβραδυντικά φλόγας (πολυ-βρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες), που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Πιστεύουμε μάλιστα ότι οι πολυ-βρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες προστέθηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να μειωθεί ο ρυθμός καύσης του καύσιμου συστατικού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η εισπνοή των συγκεκριμένων ουσιών έχει σχετιστεί  με διαταραχή των ορμονών του θυροειδούς, μείωση γονιμότητας, επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα επίπεδα των πολυ-βρωμιούχων διφαινυλαιθέρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερα από ότι στον αέρα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ»

Μία μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών τσιγάρων διατίθεται στο Χονγκ Κόνγκ με κάθε τρόπο στοχεύοντας κυρίως στους νεότερους. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν παρέχουν πληροφορίες για τα συστατικά τους, ούτε φέρουν προειδοποιήσεις για κίνδυνους για την υγεία.

Μερικά προϊόντα μάλιστα προβάλλονται ως υγιεινά, μη καρκινογόνα, μη τοξικά και ασφαλή παραπλανώντας τους καταναλωτές. Οι χρήστες εισπνέουν άγνωστες ουσίες με πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως τρόπος καπνίσματος ωστόσο είναι άγνωστες.

Ανεπαρκή στοιχεία έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής υποστηρίζοντας μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες τους να κόψουν τη συγκεκριμένη συνήθεια, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανάμεσα στις οποίες η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία.

Το Συμβούλιο για το Κάπνισμα και την Υγεία καλεί την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να επιβάλλει μια πλήρη απαγόρευση στις πωλήσεις , τη διαφήμιση, την προώθηση, την κατασκευή και εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Προσθέτοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα επιχειρήματά του, το Συμβούλιο ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ να διεξάγει μία έρευνα ώστε να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και να εξακριβωθεί η δημόσια υποστήριξη σε μία πιθανή απαγόρευση των συσκευών.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 85,4% των συμμετεχόντων άκουσε για ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2015, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 75,4% της προηγούμενης χρονιάς.

Ακόμη διαπιστώθηκε πως ο κύριος λόγος που ο κόσμος χρησιμοποιεί τις συσκευές δεν είναι για να κόψει το τσιγάρο, ενώ το 68% δε γνώριζε τι εισπνέει.

Ενώ το 0,2% των συμμετεχόντων είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες, το ποσοστό των χρηστών ηλικίας από 15 έως 29 χρονών έφτανε στο 7,9%, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με καπνιστές άνω των 30.

Ο Καθηγητής Λαμ Τάι-χινγκ, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε: «Ανησυχούμε για τη διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους, με ποσοστά μεγαλύτερα απ’ ότι στους ενήλικες. Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από την εμπειρία της Αμερικής και της Ευρώπης, όπου ένα ατελές νομοθετικό πλαίσιο ή καθυστέρηση στη νομοθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε μία ραγδαία αύξηση των νέων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μία πλήρης απαγόρευση πρέπει να επιβληθεί ώστε να αποτραπεί μία επιδημία χρήσης αυτών των συσκευών, κυρίως σε παιδιά και νέους».

Πηγή: dailymail