Σχεδιάστε και τυπώστε μόνοι τα ρούχα σας στο σπίτι

Μπορεί να φαίνεται σαν μια συνηθισμένη επίδειξη μόδας, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Όλα τα αντικείμενα και τα ρούχα έχουν παραχθεί μέσα από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Υπεύθυνη γι’ αυτήν την πρωτοποριακή ιδέα είναι η ισραηλινή σχεδιάστρια Ντάνιτ Πέλεγκ.

Η δημιουργός σχεδίασε και τύπωσε τα πάντα στον εκτυπωτή που είχε στο σπίτι της, αποδεικνύοντας πόσα πολλά μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, καθώς ο καθένας θα μπορεί να σχεδιάζει και να παράγει τα ρούχα που θέλει:

«Μπορώ να τυπώσω τα πάντα με αυτό το μηχάνημα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η πλάκα είναι πολύ μικρή, γιατί αφορά μέγεθος μόνο Α4. Άρα πρέπει να τυπώνω τα πάντα σ’ αυτό το μέγεθος και μετά να τα συνδέω ή να τα κολλάω. Αλλά δεν χρειάζεται να ράψω τίποτε. Άρα αν δεν ξέρετε να ράβετε, μπορείτε απλά να κολλήσετε τα ρούχα σας στο σπίτι».

Χρειάστηκαν μήνες ερευνών για να προκύψουν τα συγκεκριμένα σχέδια και ρούχα, τα οποία έχουν γίνει από ένα ανθεκτικό υλικό, που είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο. Ονομάζεται Filaflex. Το τύπωμα των κομματιών A4 χρειάζεται περίπου 20 ώρες και το κάθε ρούχο απαιτεί συνολικά περίπου 300 ώρες για να είναι έτοιμο και στη συνέχεια μπορεί να πλένεται άνετα στο πλυντήριο.

«Η συγκεκριμένη τεχνολογία του τρισδιάστατου οικιακού εκτυπωτή, επιτρέπει σε όλους μας να φορούμε αυτά τα ενδύματα. Δεν προορίζονται μόνο για διασημότητες πλέον και δεν είναι φτιαγμένα από σκληρό πλαστικό. Είναι πολύ εύκαμπτα. Μπορείτε να καθίσετε ενώ τα φοράτε και να τα βάλετε ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων» δήλωσε η Πέλεγκ.

Ένας τέτοιος εκτυπωτής που μπορεί να φτιάξει ανάλογα ρούχα κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Η σχεδιάστρια πιστεύει ότι όσο η νέα τεχνολογία επεκτείνεται, το κόστος θα πέσει και όλοι θα μπορούν να σχεδιάσουν τα ρούχα τους στο μέλλον.

από http://gr.euronews.com/