Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group μετά την εμπλοκή και αναβολή του προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες Τρίτη, 18 προαπαιτούμενα ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα, η συνεδρίαση του EwG η οποία είχε προγραμματιστεί προ ημερών για την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης δεν έγινε (σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχε τέτοιος προγραμματισμός) και ευρωπαϊκές πηγές προβλέπουν τρεχάλα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα καθησυχάζουν υποστηρίζοντας ότι η μοναδική εκκρεμότητα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα αφορά στο χρέος.
Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Concordia Europe Summit, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα το δικαίωμά της σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και πορεία» και πως «δεν πρέπει να επιτρέψει κανείς τη διακινδύνευση της πορείας μας προς την ανάπτυξη».
Τόνισε ότι βρισκόμαστε σήμερα σε εξαιρετικό σημείο ανάκαμψης το οποίο δεν πρέπει να διακινδυευτεί και υπογράμμισε ότι στις 15 Ιουνίου είναι αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ μια απόφαση που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών. Επισήμανε ότι στο προηγούμενο Eurogroup κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς και πως το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωσή τους ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
‘Αρα, τόνισε, υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση, εξηγώντας πως δεν εννοεί να γεφυρωθεί η διαφορά ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να γεφυρωθεί επί της ουσίας. «Ποιο είναι όμως το κλειδί για να επέλθει αυτή η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών;», είπε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση», προσθέτοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. «Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν», είπε, για να τονίσει πως «είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξη»