Η βελτίωση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των αυταπασχολούμενων -μέσω της συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και φόρων – και ταυτόχρονα η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης φαίνεται πως είναι οι σημαντικότεροι στόχοι που θέτει το συμπληρωματικό Μνημόνιο στο Υπουργείο Εργασίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» του Ασφαλιστικού.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το πρώτο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού, δηλαδή τη σύνδεση ΕΦΚΑ-εφοριών, η λίστα των βασικών παραδοτέων δράσεων των επομένων αξιολογήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με σκοπό τη συγχώνευση της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι το τέλος του 2017, οι αρχές θα πρέπει να συντάξουν μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ένα έγγραφο πολιτικής με τα βασικά χαρακτηριστικά, τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα αυτής της μεταρρύθμισης».
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, με βάση όσα προκύπτουν από το Μνημόνιο, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο έως τέλος του τρέχοντος μήνα για το πώς ακριβώς θα προχωρήσει η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και φόρων μέχρι τέλος του έτους.
Η χρονική στιγμή της συγχώνευσης των παραπάνω μηχανισμών (τέλη του 2017) συμπίπτει σχεδόν με τη χρονική στιγμή της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολουμένων και των αγροτών, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των μη μισθωτών και, άρα, σε πιέσεις για καταβολή των χαμηλότερων ποσών για εισφορές σε σχέση με εκείνες που θα τους βεβαιωθούν.
Από 1/1/2018 οι εισφορές των μη μισθωτών θα υπολογίζονται με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματός τους (που δήλωσαν το 2017), ενώ από 1/1/2019 οι εισφορές τους θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος (που δήλωσαν το 2018).
Η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών-φόρων θα «στριμώξει», όπως παραδέχονται κύκλοι του υπ. Εργασίας, κατ’ ουσία τους μη μισθωτούς, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολουμένους και τους αγρότες, οι οποίοι μέχρι σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ τελείως ανεξάρτητα από τους φόρους τους στις ΔΟΥ (αντίθετα, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι εισφορές των μισθωτών παρακρατούνται από τη μισθοδοσία ταυτόχρονα κάθε μήνα).
Το μέτρο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έσοδα του ΕΦΚΑ από το χαράτσι επί του καθαρού εισοδήματος του 2015 δεν ξεπερνούν το 60% των βεβαιωμένων εσόδων για φέτος.
Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως τα βεβαιωμένα έσοδα με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα είναι χαμηλότερα από εκείνα του 2015, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν φέτος (για το 2016) οι μη μισθωτοί θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που δήλωσαν πέρσι (για το 2015).
Έτσι, αν δεν υπάρξει στενότερη συνεργασία ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ, όχι μόνο στην είσπραξη των εισφορών αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη «συμπεριφορά» των ελευθέρων επαγγελματιών, θα πρέπει να αναμένεται πτώση στα έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές από τα τέλη του 2017 και έπειτα.
Κρίσιμο πεδίο της συνεργασίας των δύο φορέων είναι και εκείνο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού ή και έξω από αυτά. Και αυτό, γιατί το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα μπορεί ένας αυταπασχολούμενος να εξοφλήσει τα χρέη του (έως 20.000 ευρώ) προς τα Ταμεία θα εξαρτάται από το δηλωτέο εισόδημά του, αλλά και την περιουσία του.
Το δεύτερο κρίσιμο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού φέτος δεν είναι άλλο από την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η λίστα των «βασικών παραδοτέων» δράσεων των επόμενων αξιολογήσεων του προγράμματος, πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016 (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που εκκρεμούν στις 31/5/2017 η κατάσταση έχει ως εξής: Πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (δηλαδή πριν τις 12/5/2016) εκκρεμούν 60.957 αιτήσεις συντάξεων, ενώ μετά την ισχύ του νόμου 77.942. Συνολικά, δηλαδή, εκκρεμούν 138.899 κύριες συντάξεις.
Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 να έχει εκκαθαριστεί το πλήθος των συντάξεων και να έχουν απομείνει χωρίς εκκαθάριση περίπου 60.000 με 70.000 συντάξεις. Ο κ. Μπακαλέξης, όμως, δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση αυτών των συντάξεων.
Η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων «ουσιαστικά» ξεκίνησε από τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τον Θανάση Μπακαλέξη. Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι να καταβάλλονται 20.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ώστε να απορροφηθούν τα 860 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την εκκαθάριση εκκρεμών κύριων συντάξεων.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως θα πρέπει να συμβάλει και ο ΕΦΚΑ (και όχι μόνο το κράτος μέσω της άντλησης πόρων από τις δόσεις του προγράμματος στήριξης) στη χρηματοδότηση του πακέτου καταβολής των εκκρεμών συντάξεων.
Και αυτό, γιατί στην τελευταία συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, εισήχθη και μία νέα ρήτρα, η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στα κρατικά ταμεία τους δεκατέσσερις μήνες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τη μεγάλη υπεραξιολόγηση.
Η κυβέρνηση πλέον δεσμεύεται να πληρώνει από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα με τους θεσμούς, για την εξόφληση των οφειλών που έχει σωρεύσει και μάλιστα σε αναλογία 1 προς 1.
Τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης που συνδέονται με οφειλές του κράτους προς ιδιώτες θα τα διαθέσουν οι δανειστές σε δύο στάδια, εκ των οποίων το ένα θα έρθει τον Ιούλιο και το δεύτερο το φθινόπωρο. Θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες αποπληρωμές οφειλών που θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία.
Πηγή: capital