ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά χωρίς χρήματα προτείνει η Λαγκάρντ!

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι παγώνει οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Μιλώντας στην γερμανική »Handelsblatt», η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως «αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο συμφωνίας, σεβόμενοι τις εκτιμήσεις μας, μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», προκρίνοντας έτσι μια συμβιβαστική λύση που θα φέρνει το Ταμείο εντός προγράμματος, χωρίς όμως να εκταμιεύσει χρήματα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επιπλέον πίεση και ερωτηματικά για το πότε και αν η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά συμπλήρωσε ότι η εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης χρέους. Ωστόσο υπερασπίστηκε ξανά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, απέναντι στις επικρίσεις των Ευρωπαίων, που τις θεωρούν απαισιόδοξες.
«Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα χρέους με βάση το τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία», τόνισε. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης των ωριμάνσεων, αλλά και αναβολής πληρωμής των τόκων των ελληνικών δανείων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
«Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε στη συγκεκριμένη συνέντευξή της.
Ο συμβιβασμός αυτός θα δώσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα