ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κυνήγι της ‘Μπλε Φάλαινας’

Υπάρχει το αρρωστημένο διαδικτυακό παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» που βάζει εφήβους να αυτοτραυματίζονται και να το δημοσιεύουν αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτι που αποτελεί μία υπαρκτή διεθνή πραγματικότητα, υπάρχει όμως και το «τρολάρισμα» ακόμα και οι πλάκες που κάνουν μεταξύ τους παιδιά και οι υπερβολές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Δυστυχώς το τελευταίο φαίνεται να είναι η περίπτωση στην οποία ανήκουν τα ελληνικά «κρούσματα». Η πρώτη περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν για μία έφηβη στην Κατερίνη, που η μητέρα της έκανε επίσημη καταγγελία στις τοπικές Αρχές και η οποία φέρεται μετά από σχετικές παροτρύνσεις που δέχτηκε από αγνώστους στο διαδίκτυο να πήρε δύο χάπια και να αυτοτραυματίστηκε στα πόδια, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να εξετάσει τον υπολογιστή της κοπέλας, εξαιτίας έλλειψης συνεργασίας της ίδιας της οικογένειας που το κατήγγειλε.

Υπήρξε η περίπτωση, που κάποιος γείτονας ενός μικρού αγοριού στον Βόλο κατήγγειλε στις Αρχές ότι το αγοράκι έφερε τέτοια σημάδια στα πόδια του, αλλά όταν το έλεγξαν οι Αρχές, προέκυψε πως το αγοράκι είχε απλά χτυπήσει στο ποδόσφαιρο…

Υπήρξε η επίσης πρόσφατη καταγγελία καθηγητή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ότι μία συνάδελφός του, του ανέφερε πως μία μαθήτριά της είχε σημάδια από χαραγμένους αριθμούς και πως συμμετείχε σε αυτό το «παιχνίδι», όμως σε σχετική έρευνα των Αρχών δεν προέκυψε ούτε καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Τούμπας, περιοχή που υποτίθεται ότι διαδραματίστηκε αυτό, ούτε κάποιος διευθυντής σχολείου γνώριζε κάτι, αλλά ούτε και ο καταγγέλλων θυμόταν το όνομα… της συναδέλφου του, που υποτίθεται ότι του εξιστόρησε όλα αυτά και έτσι στην περίπτωση αυτή ακόμα ψάχνουν να βρουν οι Αρχές την μαθήτρια…

Υπήρξε και μία ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία με έναν 14χρονο από το Κιλκίς που σύμφωνα με όσα ανέφερε στους γονείς του και εκείνοι με την σειρά τους κατήγγειλαν στις Αρχές, κάποιος άγνωστος τον παρότρυνε μέσω Facebook, να αυτοτραυματιστεί και το παιδάκι έκλεισε αμέσως την συνομιλία. Σε αυτή την περίπτωση οι Αρχές φαίνεται μετά από έρευνα να κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν μία… κακόγουστη πλάκα μεταξύ παιδιών από την ίδια περιοχή…

Μέχρι στιγμής δηλαδή δεν έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένο κρούσμα, με ένα ερωτηματικό κυρίως για την περίπτωση της Κατερίνης.

Οι Αρχές επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται πανικός απλά γνώση και εγρήγορση των γονέων και βέβαια να έχουν μία καλή σχέση με τα παιδιά τους και να συζητούν ειδικά για το πως χειρίζονται ή πρέπει να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά το διαδίκτυο.

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με το ξενόφερτο φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται » Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ( social media ), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί πλήρως διαπιστωμένο αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνεί, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

Πηγή: news247