Πανικός σε Χίο, Λέσβο αλλά και στην Τουρκία όπου έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλο το Ανατολικό Αιγαίο στις 15:28 το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης, την ώρα που τουρκικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες και από καταστροφές στις παραθαλάσσιες τουρκικές πόλεις.
Οι πιο σοβαρές ζημιές αναφέρονται μέχρι στιγμής στη Βρίσα όπου υπάρχει και μια εγκλωβισμένη γυναίκα.
Επίσης λόγω κατολισθήσεων με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία στον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου, ενώ ο δρόμος προς την Μελίντα είναι κλειστός. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Συνολικά μέχρι στιγμής αναφέρονται δέκα τραυματίες. Από αυτούς, εκείνος που είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος με κατάγματα είναι ο σύζυγος της γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε σπίτι που κατέρρευσε στη Βρίσα.
Στο χωριό είναι δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων διότι έχει γκρεμιστεί ένα μικρό γεφυράκι στην είσοδο του χωριού.
Ο πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά που εκτείνονται σε μια ζώνη μήκους περίπου 40 χλμ που εκτείνεται από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.
Οι πιο πολλές ζημιές σημειώνονται σε παλιά κτίσματα, σκεπές και πτώση σοβάδων.
Εκτός από το Πλωμάρι, προβλήματα υπάρχουν σε Βρίσα, Βατερό, Βασιλικά και στον Πολίχνιτο, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές, έπεσαν ράφια, βιβλιοθήκες και οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο. Στη Βρύσα έχει καταρρεύσει ο τοίχος του σχολείου, που είναι ωστόσο πολύ παλιό, όπως λένε οι κάτοικοι.
Αντιπεριφερειάρχης: Έπεσε το σπίτι μου
Σε δήλωσή του στο protothema.gr ο Ευστράτιος Κυτέλης, αντιπεριφερειάρχης Λέσβου είπε:
«Μόλις με ειδοποίησαν ότι έπεσε το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή «Βατέρα Σταυρού», η οποία είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Απ΄ότι μου είπαν, έπεσαν τα μπαλκόνια και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή σε έναν τοίχο, με αποτέλεσμα να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους, προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι του».
Κάτοικος της Μυτιλήνης περιγράφει την στιγμή του σεισμού «Ήταν αισθητός ο σεισμός και είχε και μεγάλη διάρκεια. Επικράτησε πανικός και ακόμη υπάρχει αναστάτωση. Ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια. Είμαστε ανήσυχοι, δεν ξέρουμε αν θα ξανακάνει. Έχουμε βγει στους δρόμους. Πήγα αμέσως και πήρα το παιδί μου από το σχολείο. Φοβόμαστε γιατί ήταν πολύ ισχυρός», αναφέρει η κυρία Ματούλα αναστατωμένη.
Μαρτυρίες για καταρρεύσεις σπιτιών στο Πλωμάρι
Η Λίνα Σιώτη, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Αχιβάδα στην περιοχή Πλωμάρι της Λέσβου, μιλάει για τον τραυματισμό της αδερφής της και για τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή Πλωμάρι της Λέσβου«Εγώ έχω εστιατόριο, κατέβηκα τώρα και είναι όλα κάτω πεσμένα. Σπίτια έχουν πέσει, ο δρόμος έχει κλείσει, έχουν γίνει κατολισθήσεις και έχουν φύγει τα βράχια. Δεν ξέρουμε ακόμη τι μας γίνεται. Της αδελφής μου το σπίτι έπεσε, της ανιψιάς μου το ίδιο. Η αδερφή μου χτύπησε την μέση της . Ενημερώθηκα ότι από την άλλη πλευρά έχουν πέσει πολλά σπίτια. Εγώ είμαι από την πλευρά της παραλίας».
Αναστασία Πλούκου , κάτοικος Πλωμαρίου περιγράφει στο protothema.gr «Είμαι 65χρονών και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναζήσει. Είμαστε στους δρόμους, δεν ξέρουμε αν έχουμε άλλον πιο μεγάλο σεισμό να περιμένουμε. Φοβόμαστε να μπούμε μέσα στα σπίτια. Παλιά σπίτια και κτίρια έχουν πέσει. Ήταν 10 χλμ το επίκεντρο από το Πλωμάρι. Έπεσαν οι δρόμοι. Εμένα μου έπεσαν τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, βούιζε για πολύ ώρα, ήταν ατέλειωτο, φοβερό, δεν το έχω ξαναζήσει. Κλειδώνω το μαγαζί και φεύγω τώρα από εδώ. Στους δρόμους θα την βγάλουμε, μέσα στα αυτοκίνητα. Δεν έχει ξαναγίνει όσα χρόνια ζω τόσο δυνατός σεισμός».
Μαρτυρία από το Πλωμάρι ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ότι έχει καταρρεύσει η πρόσοψη και το καμπαναριό.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χαλδέζο, ιδιοκτήτη καφενείου στο Πλωμάρι, ο σεισμός που ταρακούνησε τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη ήταν πολύ ισχυρός και έγινε αισθητός σαν εφτάρι. Τώρα, όλος ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης.
Μιχάλης Μαμάκος, πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου:
«Έχει κλείσει ο κεντρικός δρόμος Πλωμαρίου – Μυτιλήνης, αλλά και ο επαρχιακός προς Μελίντα, καθώς έχουν πέσει βράχοι και πέτρες στο οδόστρωμα.
Έχουν πέσει πολλά παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, αλλά και ορισμένα καινούρια έχουν υποστεί αρκετές ζημιές, περίπου το 20% των κτιρίων έχει κάποιου είδους ζημιά. Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, αφού ράφια, μπουκάλια και γενικώς όλα τα προϊόντα έχουν διασκορπιστεί.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Έχουν πέσει πέτρες από τα ντουβάρια στο εσωτερικό των εκκλησιών, έχουν πέσει κάτω όλες οι εικόνες και φοβόμαστε να μπούμε μέσα για να δούμε το μέγεθος των ζημιών. Μάλιστα, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπάρχει ρήγμα στο καμπαναριό και είναι πολύ επικίνδυνα».
Κατολισθήσεις και εγκλωβισμένοι
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στην περιοχή Βρύσια. Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και της ΕΜΑΚ για παν ενδεχόμενο.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Ολη σχεδόν η δύναμη της περιοχής έχει κινηθεί προς το Πλωμάρι και τη Βρίσα, όπου φαίνεται να έχουν καταρρεύσει σπίτια παλιά, αλλά και ένα καμπαναριό. Επικρατεί πανικός σε όλη την πόλη της Μυτιλήνης, ο κόσμος είναι στο δρόμο, λέει στο protothema.gr η δημοσιογράφος Πέλλη Γιακουμή και προσθέτει ότι οι δονήσεις είναι απανωτές
Ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Λέσβου λέει στο protothema.gr: «Πολύ τρομερός ο σεισμός. Όσο χρονών είμαι, και είμαι 72 ετών, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σεισμό σε ένταση, σε ταλάντωση, σε διάρκεια. Βλέπαμε το έδαφος να μετακινείται. Ήταν πολύ τρομερή ταλάντωση που νιώθαμε, καθώς είμαι αυτή τη στιγμή στο νότιο τμήμα του νησιού κοντά στο επίκεντρο. Όλος ο κόσμος είναι ανήμπορος στους δρόμους.Έχουν γίνει ήδη έξι μετασεισμοί».
Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου.
Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.
Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35.
Πηγή: protothema