ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου

Την υπόσχεση πως η νεολαία θα πάρει τη «σκυτάλη» και θα περάσει μπροστά, για την ενότητα όλου του ποντιακού χώρου, έδωσαν οι διοργανωτές της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.

Περίπου 500 σύνεδροι, που εκπροσωπούν 13 ομοσπονδίες από 23 χώρες θα λάβουν μέρος στις εργασίες, οι οποίες θα έχουν πολυποίκιλο, επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο συντονιστής της συνδιάσκεψης Άλκης Αναστασιάδης, οι εργασίες της θα μείνουν στην ιστορία ως η συνδιάσκεψη της ενότητας του ποντιακού χώρου. Η πόλη είπε, επιλέχθηκε και για συμβολικούς λόγους καθώς θεωρείται η άτυπη πρωτεύουσα του απόδημου ελληνισμού αλλά και των προσφύγων. «Την ώρα που τα νέα μυαλά, οι νέοι μας αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα, με αποτέλεσμα να ζούμε μια νέα προσφυγιά, εμείς κάνουμε το αντίθετο. Ερχόμαστε εδώ, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη μας στις προσπάθειες της πολιτείας και της εκκλησίας για την βελτίωση της κατάστασης προκειμένου να σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το φαινόμενο»  είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως η συνδιάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος μάλιστα θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.

pontiaki-syndiaskepsiΟ κ.Αναστασιάδης, έπλεξε το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη, του ανθρώπου ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Μετέφερε μάλιστα την προτροπή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, προς την νεολαία, να πάρει τη σκυτάλη και να προχωρήσει μπροστά και πως αυτός θα στηρίξει την όποια προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Βικτωρία Κραβτσένκο, γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις, επισημαίνοντας πως την τελετή έναρξης την Παρασκευή θα παρουσιάσουν η Μιμή Ντενίση και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος. «Για εμάς, είναι ένα πανηγύρι λύπης και χαράς. Λύπης, για το δράμα που βίωσαν οι πρόγονοι μας και χαράς, γιατί συνεχίζουμε περήφανοι το έργο τους» τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου της.

Η εκπρόσωπος της Ποντιακής νεολαίας των ΗΠΑ, Γεωργία Μαυρίδου τέλος, επισήμανε πως οι έλληνες στην Αμερική, αν και μακριά από την Ελλάδα, δίνουν καθημερινή μάχη να κρατούν τη γλώσσα, την πίστη και τον Πόντο στην καρδιά τους. «Τα παιδιά μας είναι 2ης, 3ης και πολλές φορές 4ης γενιάς και για αυτό είναι πολύ σημαντικό η νεολαία μας να είναι ενωμένη, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον για κάτι καλύτερο» σημείωσε, λέγοντας πως η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της ποντιακής νεολαίας, θα μείνει αξέχαστη.

Ακολουθεί, το πλήρες πρόγραμμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

8.00 – 15.00

Διαπίστευση Συνέδρων, στο ξενοδοχείο Capsis

18.00 – 19.30

Τελετή Έναρξης, Σ.Κ. Ιωάννης Βελλίδης – HELEXPO

19.30 – 22.00

Δεξίωση

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

 9.00 – 10.00

Προσέλευση Συνέδρων, Σ.Κ. Ιωάννης Βελλίδης – HELEXPO

10.00 – 14.30

Συνεδρίαση Ι – Εισηγήσεις, Σ.Κ. Ι. Βελλίδης

16.00 – 19.00

Συνεδρίαση ΙΙ – Ομάδες Εργασίας, Σ.Κ. Ι. Βελλίδης

21.00 – 22.30

Γιορτή της Παράδοσης, Ν. Παραλία Θεσσαλονίκης (Makedonia Palace)

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

09.00 – 10.00

Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη

11.00 – 12.30

Συνεδρίαση ΙΙI – Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Συνδιάσκεψης και Ψήφισμα, , Σ.Κ. Ι. Βελλίδης

17.00 – 19.30

Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, κλειστό γήπεδο μπάσκετ Π.Α.Ο.Κ.

20.30 – 22.30

Πρόσκληση του κ. Ιβάν Σαββίδη για την παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα Π.Α.ΟΚ. – Ολυμπιακός, γήπεδο Π.Α.Ο.Κ.

23.00

Ελληνική Βραδιά

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

www.gpyf2015.org

facebook page: gpyf2015

#pontosunited #gpyf #gpyf2015

email: [email protected]

 

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης