ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην 32η θέση η Ελλάδα στις χώρες με τα πιο φθηνά αεροπορικά

Χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, με φθηνότερο, παρόλα αυτά, μέσο κόστος εισιτηρίων, βρίσκεται φέτος η Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες- προορισμούς που προσφέρουν το χαμηλότερο κόστος αεροπορικών εισιτηρίων στον κόσμο.

Η χώρα μας βρίσκεται για το 2017 στην 32η θέση, έχοντας απωλέσει θέσεις στην παγκόσμια λίστα, σε σχέση με την 19η θέση που καταλάμβανε το 2016, ωστόσο το συνολικό, μέσο κόστος των εισιτηρίων των αεροπορικών εταιρειών εμφανίζεται μειωμένο φέτος, φθάνοντας μία μέση τιμή εισιτηρίου στα 10,59 ευρώ ανά 100 χλμ. ταξιδιού, συνυπολογίζοντας το κόστος τόσο των κοντινών όσο και των πιο μεγάλων αποστάσεων.

Στις πιο κοντινές αποστάσεις, το μέσο κόστος εισιτηρίων για τις εταιρείες χαμηλού κόστους στη χώρα μας (ανά 100 χλμ.) είναι στα 5,61 ευρώ φέτος, ενώ κατεβαίνει σημαντικά στην κατάταξη των πιο φθηνών χωρών όταν πρόκειται για εισιτήρια εταιρειών σε κοντινές αποστάσεις με πλήρεις υπηρεσίες: Στην περίπτωση αυτή, με ένα μέσο κόστος στα 29,04 ευρώ ανά 100 χλμ. η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ως προς τις ακριβότερες, όμως χώρες- προορισμούς.

Ο Δείκτης Κόστους Πτήσεων του online τουριστικού γραφείου Kiwi δημιουργήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, συγκρίνοντας τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών σε 80 χώρες με τους πιο »επιθυμητούς» προορισμούς στον κόσμο με βάση τις κρατήσεις και τις αναζητήσεις των επιβατών.

Η λίστα των πιο φθηνών χωρών δημιουργήθηκε με βάση τα κόστη των πτήσεων σε υψηλές και χαμηλές περιόδους για πάνω από 1 εκατ. διαδρομές σε εσωτερικό δίκτυο αλλά και δίκτυο εξωτερικού.

«Υπάρχουν διάφορες …τακτικές για να βρεί κανείς πιο φθηνά εισιτήρια, π.χ. να κάνει κανείς αναζήτηση την Τρίτη, να πετάξει την Τετάρτη ή να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό browser για προκειμένου να κλείσει ηλεκτρονικά την πτήση του. Όμως, εκατοντάδες άλλες παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών τιμών, των πολιτικών αναταραχών, των διαφορών στις ισοτιμίες των νομισμάτων, του ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών ή ακόμη και του καιρού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό κόστος ενός εισιτηρίου», επισημαίνουν οι επιτελείς της Kiwi.com. «Η Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα βλέπει τώρα μεγαλύτερη ροή από Αμερικανούς στη χώρα λόγω της πιο αδύναμης λίρας, ενώ η Αιγυπτος και η Τουρκία προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές λόγω της πτώσης της ζήτησης (σ.σ. που οφείλεται στα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, με εμφανείς τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των δυνητικών επισκεπτών)», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύβμουλος της Kiwi.com κ. O. Dlouhy.

Oσον αφορά την Ελλάδα το στίγμα το έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων χώρων των Hellenic Duty Free Shops στο αεροδρόμιο: «Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει σημειώσει αύξηση της κίνησης 60% από το 2013 έως και το 2016, με την άνοδο να συνεχίζει και φέτος. Εχουμε μία παντελώς διαφοροποιημένη εικόνα τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αύξηση των low cost εταιρειών αλλά και των μετεπιβιβαζόμενων επιβατών σε ποσοστό 90% και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μετεπιβιβαζόμενων επιβατών που προέρχονται από διεθνείς προορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παράσχης.

Οσον αφορά τώρα τις χώρες- προορισμούς με τα φθηνότερα εισιτήρια παγκοσμίως, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μαλαισία (3,84 ευρώ μέσο κόστος εισιτηρίου ανά 100 χλμ.), η Βουλγαρία (4,28 ευρώ), η Ινδία (4,56 ευρώ), η Τουρκία (5,77 ευρώ) και η Ρουμανία (5,94 ευρώ).

Πηγή: newmoney.gr