ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ASANT

Στην αποχώρηση Άσαντ από την εξουσία εμμένει η συριακή αντιπολίτευση

Την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θέτει ως όρο η συριακή αντιπολίτευση, τονίζοντας πως μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

«Θεωρούμε ότι η περίοδος μετάβασης έχει ως αφετηρία την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ ή τον θάνατο του», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς στους δημοσιογράφους στην Γενεύη, όπου την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεκινήσει αυτή η περίοδος με την παρουσία αυτού του καθεστώτος ή με τον αρχηγού αυτού του καθεστώτος στην εξουσία» πρόσθεσε.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιμένει «στην εγκαθίδρυση ενός εκτελεστικού φορέα πολιτικής μετάβασης που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» και στον οποίο ο Άσαντ «δεν έχει θέση».

Ο Αλούς χαρακτήρισε ασήμαντη την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, με την οποία ενημέρωνε ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Γενεύη, ωστόσο δεν θα αναμένει περισσότερο από 24 ώρες την άφιξη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Ο σύρος ΥΠΕΞ απέρριψε, παράλληλα, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.