ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα… κάγκελα οι ΑΝΕΛ για το φόρο στις ελληνικές ζυθοποιίες

Την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα για την φορολόγηση των ελληνικών εταιριών ζυθοποιίας ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προαναγγέλλοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την καταψηφίσουν.

Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης, απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς είπε: «Να αποσυρθεί το άρθρο 52. Πέραν από τις μικρές ζυθοποιίες που υπάρχουν ανα την Ελλάδα, στην Θράκη υπάρχει και μια ακόμα ζυθοποιία που κρατά θέσεις εργασίες. Στηρίζοντας αυτή την ζυθοποιία στηρίζεις και την Θράκη».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε σχόλιό του στο twitter έγραψε: «Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο».

Εναντίον της ρύθμισης έχει ταχθεί και το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε και ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος (εκπρόσωπος Ομοσπονδίας μικροζυθοποιών Ελλάδας – ΣΜΑΖΕ) υποστηρίζοντας ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ – βάσει της οποίας αυξήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στην μπύρα – αποτελεί «εργαλείο λόμπινγκ». Είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη διάταξη πλήττει την ελληνική ζυθοποιία και ενισχύει το ολιγοπώλιο ξένων εταιριών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τροποποιείται από 1-1-2016 το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται:
α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.