«Πιστεύω ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους για το ’18. Εμείς έχουμε θέσει σαφείς θέσεις ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης, και αναφερόμενος στη φορολογία, είπε ότι «το 2016 τα φορολογικά έσοδα είχαν πολλά θετικά σημεία. Συμμεριζόμαστε όλοι ότι κάθε μείωση στη φοροδιαφυγή θα είναι προς όφελος όλων. Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για αυξήσεις στους έμμεσους φόρους με το επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις σε νερό και ρεύμα.
Έκανε λόγο για το κοινωνικό τιμολόγιο «που είναι ισχυρό όπλο και καλύπτει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει και μια διερεύνηση επιπρόσθετων εργαλείων για να δούμε ακόμα πιο ευέλικτους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αδύναμες ομάδες στο ζήτημα των δόσεων».
Ακόμη, ζήτησε υπομονή από τους πολίτες για το αλαλούμ στις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα και τις εισφορές στα μπλοκάκια αφού παραδέχτηκε την έλλειψη υποδομών: «Σε κάθε μεγάλη πρωτοβουλία υπάρχει μια σειρά από τεχνικά θέματα που προκύπτουν. Οι υπηρεσιακοί και τεχνικοί μηχανισμοί χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί κάτι. Στα νέα δεδομένα δεν υπάρχει τεχνική υποδομή και θα πρέπει να φτιαχτεί».
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κ. Σταθάκης είπε πως «υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως ο ΤΑΡ και άλλα. Ο τομέας ενέργειας θα αλλάξει στην Ελλάδα μέχρι το 2020 με νέους αγωγούς αερίου, με ανανεώσιμες πήγες ενέργειας που θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει πετύχει το 20% που καλείται να έχει, σε 5 χρόνια από σήμερα. Θα υπάρξουν αγορές ενέργειας και με πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μετασχηματίσει την οικονομία».