ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκορπιοί εναντίον ανθεκτικών μικροβίων – Ο πόλεμος των αντιβιοτικών

Σκορπιοί και αράχνες στην υπηρεσία της επιστήμης.

Το δηλητήριό τους ίσως αποδειχθεί πολύτιμο όπλο στη μάχη ενάντια στα μικρόβια που τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να νικήσουν.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μέχρι το 2050, τα ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώνουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσια βάση.

Μία σταγόνα δηλητήριο μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αλλά χημικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να σώσει ζωές. Σκορπιοί και αράχνες παράγουν ένα αντιβιοτικό που τα προστατεύει από ισχυρά βακτήρια.

Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Venomtech» πιστεύει ότι αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, ισχυρή γενιά φαρμάκων.

«Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα χημικών και ερευνητών που δουλεύει με δηλητήρια. Αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δηλητήρια. Οπότε είμαστε σε θέση να τους πούμε: “Κοιτάξτε, εδώ έχουμε μερικές χρήσιμες χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν, που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να σώσουν εκατομμύρια ζωές“», υποστηρίζει ο Στιβ Τριμ, διευθύνων σύμβουλος της «Venomtech».

Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ανησυχούν βαθιά για την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στα αντιμικροβιακά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιιικά, αντιμυκητιακά και φάρμακα κατά της ελονοσίας.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να χρηματοδοτηθούν με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αναπτύξουν νέες αντιμικροβιακές ουσίες. Όμως αν δεν προσπαθήσουν, τότε πρέπει να τους επιβληθεί πρόστιμο.

«Στον επιστημονικό κόσμο, πολλοί γνωρίζουν το τεράστιο θέμα των ανθεκτικών μικροβίων. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι πολιτικοί γνωρίζουν τι συμβαίνει, ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν την μελλοντική απειλή. Οι φορείς χάραξης πολιτικής μιλάνε διαφορετική γλώσσα. Για να καταλάβουν αυτό που λες, πρέπει να το μεταφράσεις σε αριθμούς, σε οικονομικό κέρδος», δήλωσε ο Λόρδος Τζέιμς Ο’ Νηλ, πρόεδρος της επιτροπής για τη μικροβιακή αντοχή.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει συμβάλει στην ανθεκτικότητα κάποιων μικροβίων.

Εδώ και δεκαετίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναπτύσσουν νέα αντιβιοτικά, αφού οικονομικά δεν αποτελούν «ελκυστικές» επιλογές.

Επιμέλεια Απόστολος Στάικος απο euronews