Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ’ εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.
Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.
Προηγούμενο άρθροΣκουρλέτης: Με τέτοια Ν.Δ θα είμαστε για πολλά χρόνια στην Κυβέρνηση!
Επόμενο άρθροΓιατί δεν θα δημοσιευτούν στα ΜΜΕ τα αποτελέσματα των πανελλαδικών στην Κρήτη;
Σχετικά άρθρα
Ροή Ειδήσεων
-
Συνελήφθη 45χρονος στην Κατερίνη για μαστροπεία
Αυγ 28, 201715:20
-
Oι νικητές της Αegean Regatta
Αυγ 28, 201715:10
-
Παραχωρεί τον Ζέκα στην Κοπεγχάγη ο Παναθηναϊκός!
Αυγ 28, 201715:00
-
Σε ιστορικό υψηλό 2.5 ετών το ευρώ! – Ενισχύεται λόγω Ντράγκι
Αυγ 28, 201714:45
-
Μ. Ζορπίδης: Η συνάντηση με τον Τσίπρα ήταν… μία από τα ίδια!
Αυγ 28, 201714:00
-
Τροχαίο έξω από την Κοζάνη – Τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός
Αυγ 28, 201713:50
-
ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Καταστροφικό μέτρο οι φόροι σε περίοδο ύφεσης
Αυγ 28, 201713:40