ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ρουκέτα» Νταβούτογλου στον Ερντογάν -Δολοφονείται το κόμμα μας

Αυτό που περίμεναν οι πάντες, μέσα και έξω από την Τουρκία, έγινε. Μίλησε ο Αχμέτ Νταβούτοβλου, ένα χρόνο μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία (στις 5 Μαΐου 2016). Και στράφηκε εναντίον του παντοδύναμου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή τα όσα συμβαίνουν μέσα στο κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ, το κοινό τους κόμμα.

«Το ΑΚΡ υπονομεύει με γρήγορους ρυθμούς τις αξίες του… Αυτό που γίνεται είναι δολοφονία της υπόληψης, του κύρους του κόμματος και το κατατρώει σαν μικρόβιο που έχει εισβάλει σ’ αυτό. Αυτό που μας στενοχωρεί είναι η σιωπή των φίλων μας… », είπε με νόημα στην πρώτη του συνέντευξη στο «Κανάλι 24». Και όλοι κατάλαβαν ότι στόχευσε ευθέως τον Ερντογάν.

Ο Νταβούτοβλου αναφέρθηκε και στην υπόθεση «Φακέλος Πελεκάνος» (Pelikan Dosyası), όπου πέρυσι ένα ανώνυμα, δημοσιευμένο κείμενο, στο διαδίκτυο τον παρουσίαζε τον ως υποκινούμενο από τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευσή του, ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

«Δυστυχώς κάποιος από το κόμμα το έκανε αυτό», τόνισε.

Αν και όλο αυτό το διάστημα ο Νταβούτογλου εμφανίζεται δημόσια μαζί με τον Ερντογάν σε μεγάλα γεγονότα για το ΑΚΡ, είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται δημόσια κατά του Τούρκου προέδρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό «σεισμό».

Ο Ερντογάν, εδώ και καιρό, έχει εξαγγείλει την «κάθαρση» του ΑΚΡ από κάθε στοιχείο που φέρεται να ανήκει στον κύκλο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον θεωρεί ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τώρα, ο πολιτικός κόσμος αναμένει την απάντηση Ερντογάν.