Που πρέπει να βάλετε το κρέας και που τα λαχανικά; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και που διατηρείται καλύτερα το μαγειρεμένο φαγητό που έχουμε αποθηκεύσει σε τάπερ; Όλοι έχουν τον δικό τους τρόπο, αλλά σύμφωνα με τους σεφ οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. Δείτε παρακάτω πως πρέπει να οργανώσετε το ψυγείο σας, έτσι ώστε να συντηρείτε σωστά και υγιεινά τα τρόφιμά σας αλλά και πως μπορείτε να διατηρήσετε την κάθε τροφή όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η σωστή οργάνωση βήμα – βήμα
- Αρχικά, το ψυγείο σας πρέπει να είναι πάντα να είναι καθαρό, ενώ η ιδανική θερμοκρασία είναι 0-5 °C .
- Βάλτε τα κρέατα και τα ψάρια στο ψηλότερο και ψυχρότερο ράφι του ψυγείου σας. Πρέπει να είναι πάντα σε μπολ για να αποφεύγεται η μεταφορά των υγρών και η απώλεια υγρασίας και γεύσης.
- Από κάτω, στο δεύτερο ράφι βάλτε τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος), τα λουκάνικα και τα αυγά. Τα αυγά μπαίνουν στο ψυγείο για μεγαλύτερη συντήρηση. Διατηρούνται όμως και εκτός ψυγείου. Όλα τα κίτρινα τυριά, που έχετε ανοίξει τη συσκευασία τους, τα τυλίγετε με μεμβράνη.
- Στο τρίτο ράφι βάλτε το μαγειρεμένο φαγητό σε τάπερ και οποιαδήποτε συσκευασία φαγητού που έχετε ανοίξει (πχ. πίτες, κονσέρβες). Όλες τις ανοιχτές κονσέρβες τις βάζετε σε μπολ. Ποτέ ανοιχτές γιατί οξειδώνονται!
- Στο χαμηλότερο ράφι βάλτε τα φρούτα και στο συρτάρι τα λαχανικά.
Πόρτα ψυγείου
Στην πόρτα δεν πρέπει να έχετε τίποτα που να λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα γιατί έχει την υψηλότερη θερμοκρασία. Τοποθετήστε εκεί την κέτσαπ, τη μουστάρδα, τις μαρμελάδες, αναψυκτικά, τσάι, σάλτσες, τη μαγιονέζα, ελιές, αντζούγιες, κονσέρβες, μπαχαρικά, καφέ και τουρσιά.
Πως θα συντηρήσετε την κάθε τροφή
- Τα αυγά αποθηκεύονται στο ράφι του ψυγείου, στη χάρτινη συσκευασία τους, για δυο εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης.
- Το τυρί θα διατηρηθεί μαλακό και δεν θα σκληρύνει εάν αλείψετε με βούτυρο τις εκτεθειμένες άκρες του πριν το αποθηκεύσετε. Ακόμα, το ημίσκληρο τυρί διατηρείται στο ψυγείο στο συρτάρι του τυριού, τυλιγμένο σε λαδόκολλα και μετά ελαφρά σε μεμβράνη για δύο εβδομάδες.
- Οι πιπεριές διατηρούνται στο ράφι του ψυγείου, μέσα σε πλαστική σακούλα, για μια εβδομάδα.
- Για να αποθηκεύσετε τα φύλλα σφολιάτας, θα τα βγάλετε από τη συσκευασία και θα κόψετε με ένα ψαλίδι την κολλητική ταινία. Στη συνέχεια, απλώστε τη σφολιάτα στον πάγκο εργασίας και κρατήστε τη μεμβράνη της συσκευασίας. Χρησιμοποιήστε όσα φύλλα χρειάζεστε για τη συνταγή σας και όσα περισσεύουν τυλίξτε τα ξανά με τη μεμβράνη της χωρίς όμως να ακουμπάνε μεταξύ τους. Κόψτε τη μεμβράνη που περισσεύει και τυλίξτε πολύ καλά με μία διάφανη μεμβράνη τα φύλλα για να μην ξεραθούν. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μία με δύο ημέρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα είδη φύλλων (κρούστας, κουρού, χωριάτικο κ.α.)
- Τα μήλα αποθηκεύονται στο συρτάρι του ψυγείου, χωρίς να τα τυλίξετε, για τρεις εβδομάδες.
- Τα λάχανα συντηρούνται στο συρτάρι του ψυγείου, τυλιγμένα με μεμβράνη, για δυο εβδομάδες.
- Αποθηκεύστε τις ντομάτες με τα τσαμπιά τους προς τα κάτω κι έτσι θα διατηρηθούν φρέσκιες για περισσότερο χρόνο.
- Ένας έξυπνος τρόπος για να μείνει το σέλινο φρέσκο είναι να το βάλετε στο συρτάρι του ψυγείου, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
- Οι μπανάνες συντηρούνται και εκτός ψυγείου, χωρίς να τις έχουμε τυλίξει με κάτι και σε τρεις ημέρες ωριμάζουν. Οι κομμένες μπανάνες από την άλλη διατηρούνται στο ράφι του ψυγείου, με τη φλούδα, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο για μία με δύο ημέρες.
- Όταν θέλετε να αποθηκεύσετε το φρεσκοκομμένο βασιλικό, και οποιοδήποτε άλλο από τα φρέσκα μυρωδικά, βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε ένα δοχείο με νερό που να καλύπτει μόνο το κοτσάνι του. Καλό είναι να αλλάζετε το νερό ανά τακτά διαστήματα και με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσει για εβδομάδες.
Γενικές Συμβουλές
- Πρέπει να βάζουμε καρτελάκια με την ημερομηνία στα κρέατα, τα ψάρια, σε όποια συσκευασία έχει ανοίξει και στα μπολ με το μαγειρεμένο φαγητό.
- Όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό, δυόσμο κ.α.) τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
- Τα φρούτα αποθηκεύονται χωριστά από τα λαχανικά γιατί παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα των λαχανικών.
- Δεν βάζουμε τη σοκολάτα στο ψυγείο γιατί αλλοιώνεται η υφή της. Η σοκολάτα συντηρείται στους 18-20 °C.
- Τα μπαχαρικά και κυρίως τα κόκκινα διατηρούν περισσότερο χρόνο τη γεύση τους στο ψυγείο. Πρέπει να είναι κλεισμένα αεροστεγώς.
Πηγή: akispetretzikis.com