ΕΙΔΗΣΕΙΣ
giatros-ergastirio-ygeia

Πως και γιατί κάποιοι βλέπουν ως σοβαρή επένδυση την εξάπλωση του ιού Ζίκα

Πολλοί συγκρίνουν τον πανικό που έχει προκληθεί με το ιό Ζίκα, με αυτόν που είχε ξεσπάσει κατά την τελευταία πανδημία του ιού Έμπολα, αν και οι ειδικοί αποφεύγουν να κάνουν σύγκριση των δύο καταστάσεων.

Οι επενδυτές ίσως να είναι αυτοί που θέλουν μία τέτοια σύγκριση, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Cowen and Company για τις μετοχές των αερομεταφορών που τώρα καταγράφουν δραστική πτώση θα ακολουθήσει ισχυρή άνοδος, όπως συνέβη και μετά την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Ebola.

Σύμφωνα με την έρευνα, ειδικά εταιρείες αερογραμμών χαμηλού κόστους θα αποτελέσουν αξιόλογη μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία.

Ο ιός Ζίκα, που διαδίδεται από κουνούπια, έχει ήδη εξαπλωθεί σε Κεντρικη και Νότια Αμερική, ενώ ήδη έχουν προκληθεί πολλές ακυρώσεις ταξιδιών στις περιοχές αυτές, ειδικά από εγκύους, οι οποίος φοβούνται επιπλοκές στα έμβρυα (μικροκεφαλία).

Μάλιστα το Κέντρο Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τις εγκύους να αποφεύγουν τις περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines (-3,10%), η JetBlue Airways (-5,35%), η United Continental (-2,70%) προσφέρουν επιστροφή χρημάτων η re-booking για τους πελάτες τους που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η γεωγραφική εξάπλωση του ιού δείχνει πως εταιρείες όπως η American, Delta Air Lines (-3,18%) και η United είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον ιό.

Η με έδρα τον Παναμά Copa Holdings (-7,08%) και η μεξικανική Volaris Aviation Holding Company (-1,49%), είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης.

Η εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, θα επηρεάσει τις αεροπορικές εταιρείς του Ντάλας και του Μαϊάμι όπως τις JetBlue, Spirit και United.

Στο πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα η βιομηχανία των αερομεταφορών σημείωσε απώλειες 16% ενώ ακολούθησε ράλι 36% με διάρκεια άνω των έξι μηνών.

• Air Canada AC, -0.77%

• United UAL, -2.70%

• Volaris VLRS, -0.72%

• Delta DAL, -3.18%

• Skywest Inc. SKYW, -1.34%

• WestJet Airlines Ltd. WJA, -0.05%

Πηγή: newmoney.gr