Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς παρουσιάστηκε η πρόταση της ΡΕΚΚ για τη δημιουργία του θεσμού της Τοπικής Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως ένα νέο εργαλείο αλληλεγγύης για τους πολίτες του Δήμου που φτωχοποιούνται με ραγδαίους ρυθμούς.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δέσποινα Αγγελοπούλου, Νεκτάριος Βουλγαράκης, Φιλιώ Καζάρα, Σταύρακας- Σταύρος Μαβίδης, Άρης Τεμεκενίδης και τα μέλη και στελέχη της παράταξης Οδυσσέας Αθανασιάδης, Έρη Αμπατζίδου, Πασχάλης Ευαγγελόπουλος, Μλτιάδης Κοτινάς, Νίκος Μυλωνίδης και Παναγιώτης Παπουτσίδης.
Η Καλαμαριά, γνωστή περιοχή από το παρελθόν ως συνένωση προσφυγικών συνοικισμών με κατοίκους εξαθλιωμένους μπόρεσε, όπως είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μ. Λαμτζίδης να προσλάβει χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αστικού δήμου με «λίπασμα» την αλληλεγγύη των κατοίκων της.
«Ήταν η αλληλεγγύη που βοήθησε τότε τους πρώτους κατοίκους της να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της πρώτης μετεγκατάστασης, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, και είναι η αλληλεγγύη και τώρα που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε και να στήσουμε δομές που θα μείνουν και σε ένα επόμενο στάδιο, αυτό της εισόδου στο στάδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης ώστε να διασφαλίζουν την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ταξικών διακρίσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μ. Λαμτζίδης προσθέτοντας: «Η τοπική κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης προτείνεται από την δημοτική παράταξη ως ένα ακόμη εργαλείο για την άμβλυνση των συνεπειών της σοβούσας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα δελτίο με ενσωματωμένη την φωτογραφία του διακαιούχου, μέλους της οικογένειας του, το οποίο θα εκδίδει οι Δήμος. Ο χαρακτηριζόμενος «άπορος» θα έχει βάσει συμφωνίας που θα έχει καταρτιστεί και υπογραφεί ανάμεσα στον νόμιμο εκπρόσωπο του οικείου Δήμου και εκπρόσωπο επιχείρησης, ή προμηθευτή αγαθών και εμπορευμάτων,ή πάροχο υπηρεσιών με έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου το δικαίωμα προμήθειας αγαθών ή εμπορευμάτων ή λήψης υπηρεσιών (του συνόλου ή μέρους) με μείωση της αρχικής αξίας σε ποσοστά της τάξης του 30%, 40% η και μεγαλύτερο ή και εντελώς δωρεάν, σε τελευταία ανάλυση όσο αντέχει ο πάροχος, ιδιαίτερα αν προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.
Στην πρόταση της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς» ξεκαθαρίζεται πως η Τοπική Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχεται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με άλλα δικαιώματα που παρέχουν τοπικές η κρατικές ή αυτόνομες δομές αλληλεγγύης (π.χ. Κάρτα Αλληλεγγύης, πρόσβαση στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο)
Στην πρόταση αναφέρεται πως θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό εισόδημα και πως τα όρια και οι ποσοτικοί περιορισμοί που προτείνονται έχουν ως εξής:
Μοναχικό άτομο, ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, ζευγάρι χωρίς παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, οικογένεια με ένα τέκνο, ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, οικογένεια με δυο παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, οικογένεια με τρία παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, οικογένεια με τέσσερα παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ.
Στόχος της πρωτοβουλία αυτής είναι το εργαλείο αυτό να προταθεί και να εφαρμοστεί εκτός από τον Δήμο Καλαμαριάς και σε άλλους δήμους σαν μια διαρθρωμένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημότες της Καλαμαριάς φαίνεται πως η φτώχεια έχει φτάσει εδώ και καιρό ανατολικά σε μια «κλασσική» μεσοαστική περιοχή και αυτό αποδεικνύεται από τον τεράστιο αριθμό δημοτών που έχουν ζητήσει βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.
Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με την Φιλιώ Καζάρα, δημοτική σύμβουλο και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Φροντίδας του Δήμου Καλαμαριάς πως στη λίστα αναμονής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου έχουν καταγραφεί φέτος 1500 άτομα ενώ πέρυσι ο αριθμός ανερχόταν στους 1000 δημότες.
Ανά τρίμηνο ωφελούνται 120 άτομα από αυτούς και η λίστα αλλάζει. Στον στόχο της κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν ενταχθεί σύλλογοι γονέων και κάποιες τοπικές επιχειρήσεις που συλλέγουν τρόφιμα αλλά αυτά είναι πάντα λίγα σε σχέση με τις ανάγκες.
Σημαντικό ρόλο σε σχέση με τους χρόνους διεκπεραίωσης των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο Καλαμαριάς παίζει, σύμφωνα με τη Φιλιώ Καζάρα και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις, προλαβαίνουν έτσι να αποκτήσουν πολύ μικρή σχέση με το αντικείμενο και στη συνέχεια φεύγουν, διαδικασία που πέρα όλων των άλλων ζητημάτων εργασιακής ανασφάλειας, καθυστερεί και την ίδια την λειτουργία των υπηρεσιών.
Το αμέσως επόμενο διάστημα οι σύμβουλοι της ΡΕΚΚ θα υπογράψουν σχετικό αίτημα και θα το υποβάλουν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.