Σπάει η «κόκκινη γραμμή» στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Εργασίας, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί έξοδο του κράτους από τις διαδικασίες αποφάσεων των ομαδικών απολύσεων, ενώ δεν θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία σε αλλαγές στο θέμα αυτό την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο μεσημέρι επίκειται συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.
Παράλληλα, το υπ. Εργασίας, προκειμένου -όπως διατείνεται- να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις υποστηρίζει το μειωμένο ωράριο για τις επιχειρήσεις και τους μειωμένους μισθούς για τους εργαζομένους.
Συγκεκριμένα:
*Το υπ. Εργασίας προτείνει στους θεσμούς μόνο την «προέγκριση» του κράτους για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε μια επιχείρηση η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
*Παράλληλα, κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως η κατάληξη της συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών σε σχέση με τις επικείμενες ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Μειωμένο ωράριο, μειωμένοι μισθοί
Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει -όπως και ο προκάτοχός της κ. Γιώργος Κατρούγκαλος- την παραπέρα διευκόλυνση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να προχωράνε σε λειτουργία με μειωμένο ωράριο με παράλληλη μείωση μισθών, με τη διαφορά όμως πως το Δημόσιο θα καλύπτει οικονομικά το μέρος των εργατικών αμοιβών που χάνεται (λόγω του μειωμένου ωραρίου). Η πρόταση αυτή, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, προβλέπεται στο πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Και αυτό γιατί, όπως είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα του Capital.gr, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδίκασης υποθέσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η έκδοση της απόφασης για την υπόθεση της ΑΓΕΤ δεν αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μ’ άλλα λόγια, δεν θα εκδοθεί πριν τις 5 Δεκεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης (μέρος της οποίας αποτελεί το νέο Εργασιακό) Εurogroup.
Με βάση τα παραπάνω ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεδομένων ασφυκτικών πιέσεων των θεσμών να ανοίξει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τις ομαδικές απολύσεις και μάλιστα προς την κατεύθυνση της απόφασης για αύξηση του ορίου τους από το 5% στο 10% (όπως ζητά σταθερά το ΔΝΤ), το υπ. Εργασίας έχει αποδεχθεί να «παρακάμψει» προς το παρόν την όποια απόφαση εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Δύο βήματα πίσω από την Αχτσιόγλου
Έτσι η κ. Αχτσιόγλου κάνει ένα βήμα πίσω από τη γραμμή την οποία είχε ακολουθήσει ο προκάτοχός της, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να ανοίξει η ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις ομαδικές απολύσεις πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.
Η νέα υπ. Εργασίας κάνει άλλο ένα βήμα πίσω στο ίδιο μέτωπο, μιας και αποδέχεται να μη συμμετέχει το κράτος στις διαδικασίες αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις. Ο προκάτοχός της μέχρι πρότινος πρότεινε -αντί του γενικού γραμματέα του υπ. Εργασίας (όπως ισχύει σήμερα)- τη συμμετοχή ενός άλλου φορέα του δημοσίου (π.χ. ΟΜΕΔ), πέραν των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών, στις διαδικασίες αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις. Αντίθετα, η κ. Αχτσιόγλου προτείνει το κράτος να παρεμβαίνει στις σχετικές διαδικασίες αφού αυτές «βγάλουν» απόφαση, κάνοντας απλά έναν έλεγχο (προφανώς νομιμότητας).
Ωστόσο, το υπ. Εργασίας συνεχίζει να βάζει βέτο στην αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10%.
Λιγοστεύουν τα περιθώρια «αντίστασης» στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων
Λίγα φαίνονται και τα περιθώρια «αντίστασης» της νέας υπ. Εργασίας και στα άλλα μεγάλα μέτωπα του νέου Εργασιακού και προπαντός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Για παράδειγμα, χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας παραδέχθηκε πως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος (με βάση διάταξη του 2013) αποτελεί «εμβληματική» αλλαγή, σύμφωνα με το ΔΝΤ και επ’ ουδενί δεν είναι αποδεκτή η ανατροπή της με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ξανά από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς. Το ίδιο ισχύει και το αίτημα του υπ. Εργασίας για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Παράλληλα, οι θεσμοί δεν δέχονται την κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (όπως προτείνει το υπ. Εργασίας), ενώ η πλειοψηφία των μελών της διεθνούς επιτροπής «σοφών» προτείνει την αντικατάστασή του από έναν νέο υποκατώτατο μισθό που θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο.
απο capital.gr