ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιά χώρα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρομπότ στον κόσμο;

Η επανάσταση στον χώρο της αυτοματοποίησης που είχε προτείνει το 2014 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αρχίζει να λαμβάνει ευρείες διαστάσεις στην Κίνα, με την ασιατική χώρα να αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος αγοραστής ρομπότ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

Εκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής κατέδειξε ότι η Κίνα αποκτά σημαντικό μερίδιο όσον αφορά τα ρομπότ, αφού οι πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27% στις 90.000 μονάδες, αντιστοιχώντας έτσι στο ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς. Σημειώνεται ότι από το 2010 η ζήτηση για βιομηχανικά ρομπότ έχει επιταχυνθεί σημαντικά, γεγονός που οφείλεται στην ανοδική τάση αυτοματοποίησης και στις καινοτομίες στη βιομηχανία των ρομπότ. Συνεπώς, όπως σημειώνει η έκθεση, μεταξύ 2010 – 2015, οι μέσες ετήσιες πωλήσεις των ρομπότ αυξήθηκαν κατά 16%. Στην Κίνα, μάλιστα, οι πωλήσεις αναμένεται το 2019 να ανέλθουν στις 160.000. Παρότι, όμως, η Κίνα θεωρείται η σημαντικότερη αγορά των βιομηχανικών ρομπότ, έκθεση του Bloomberg επισημαίνει ότι η αυξημένη ζήτησή τους δεν έχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– επηρεάσει τους μισθούς των εργαζομένων. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των ρομπότ στην κινεζική οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να αποτελέσει σημαντικό τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως. Εντούτοις, η αυξημένη χρήση των ρομπότ μπορεί να διευρύνει την εισοδηματική ανισότητα και να υπονομεύσει σημαντικά τον τομέα της κατανάλωσης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των υπόλοιπων χωρών παγκοσμίως.

Το ύψος των μισθών των εργαζομένων δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έλευση της αυτοματοποίησης στην ασιατική χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της China Household Finance, που δημοσίευσε το Bloomberg Intelligence (BI), οι εργαζόμενοι στον χώρο της εγχώριας μεταποίησης που διαθέτουν υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 53% από το 2010 έως το 2014. Ο Τομ Ορλικ και ο Φίλντινγκ Χεν, αναλυτές του Bloomberg Intelligence, προειδοποιούν ότι «η αυξημένη χρήση των ρομπότ θα είναι κακό νέο για τους εργαζόμενους μεσαίας εξειδίκευσης, κυρίως για όσους εργάζονται σε κλάδους που αποτελούν προνομιακό πεδίο εφαρμογής της αυτοματοποίησης». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο και να αναβαθμίσει τον κλάδο της μεταποίησης, έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Μade in China 2025». H χώρα προσπαθεί να διακριθεί προχωρώντας στην προώθηση διαφόρων καινοτομιών, κάτι που θεωρεί ότι θα συμβάλει και στην ενίσχυση της κινεζικής ανάπτυξης.

Παρότι, λοιπόν, η εμφάνιση των ρομπότ στην Κίνα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα δεν έχουν προς το παρόν αντικαταστήσει υψηλό αριθμό εργατικού δυναμικού, εν αντιθέσει με τη Νότια Κορέα η οποία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει ακόμη πιθανότητες να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στο πεδίο της αυτοματοποίησης τα επόμενα χρόνια.

Συνεπώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Made in China 2025», το Πεκίνο επιθυμεί να αναπτύξει αυτοματοποιημένες διαδικασίες σε νευραλγικούς τομείς της κινεζικής οικονομίας που ειδικεύονται στην παραγωγή αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, λογιστικών συστημάτων και τροφίμων. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι, όπως αποδεικνύει το BI, η επανάσταση στον χώρο της αυτοματοποίησης που προωθεί από το 2014 ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να καταστήσει πιο δυσχερή την ίση διανομή του πλούτου, καθώς τα κέρδη που προέρχονται από την παραγωγή δεν θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Στην προσπάθειά της να αποτελέσει υπερδύναμη και στον χώρο της ρομποτικής, η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να κατασκευάσει η ίδια νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα, στοχεύοντας στην παραγωγή 100.000 ρομπότ έως το 2020, υπερβαίνοντας τις 33.000 που ήταν το 2015.