Ενεργειακά θέματα, οικονομία, ψηφιακή πολιτική, έρευνα και περιβάλλον ήταν μεταξύ των τομέων της ατζέντας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.
Στο καλωσόρισμα του ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινή ιστορία Ελλάδας και Ισραήλ στην Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζοντας αποκρυσταλλωμένη την στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία που οικοδομούν οι δύο χώρες. Μίλησε επίσης για έμφαση στη θετική ατζέντα για συνεργασίες και συνέργιες για ανάπτυξη της περιοχής και των δύο λαών στοχεύοντας στην εφαρμογή και υλοποίηση κοινών έργων και πρότζεκτ.
Οι τομείς της ατζέντας
Στα ζητήματα της Οικονομίας, έχει τεθεί στόχος να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές από τα 300 εκ ευρώ σε 1 δις ευρώ.
Θα δοθεί έμφαση σε φάρμακα, αγροτοδιατροφικό τομέα, υψηλή τεχνολογία (software), πρωτοβουλίες συνεργασίας νεωφυών επιχειρήσεων. Το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του μία SILICON VALLLEY εκτός Αμερικής και κάλεσε σε συνεργασία τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπάρχει πρόθεση για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε φάρμακα, λιπάσματα, τουρισμό και Real Estate).
Στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία των δημοσίων και ανοιχτών δεδομένων καθώς και συνεργασία σε δίκτυα 5G και δίκτυα οπτικών ινών.
Παράλληλα συζητήθηκαν συνεργασίες πόλεων και δήμων, ανταλλαγή μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και την ένταξη οπτικής ίνας στον EuroAsiaInterConnector.
Στο πεδίο της έρευνας υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας αδελφοποιήσεων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Παράλληλα θα τρέξει ένα πρόγραμμα Mentorship για αποφοίτους Έλληνες σε Ισραηλινές επιχειρήσεις για ζητήματα επιχειρηματικότητας.
Τέλος, στα σοβαρά ζητήματα της Ενέργειας η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η προσθήκη οπτικής ίνας θα κοστίσει μόλις ένα 10% στο σύνολο του έργου, το οποίο ήδη έχει χρηματοδότηση 1,5 δις ευρώ από ΕΕ και βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο. Εκφράστηκε επίσης η εξαιρετική αισιοδοξία από Ισραηλιτικής πλευράς για τα κοιτάσματα του EASTMED.
Πηγή: Thessnews