Στα ποικιλόμορφα χρώματα της Άνοιξης και στα μουσικά νερά της Μεσογείου αναλαμβάνει να ξεναγήσει το κοινό της γενέθλιας πόλης του ο βαρύτονος Γεώργιος Ιατρού από τη Θεσσαλονίκη.
Ο πολύπλευρος και πολλά υποσχόμενος λυρικός καλλιτέχνης, συνοδευόμενος στο πιάνο από την ταλαντούχο Εύη Κυριαζίδου, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 21.00, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής (κτήριο Μ2) δεκαπέντε τραγούδια, που έχουν ως κοινό συνδετικό στοιχείο την πιο ευωδιαστή εποχή του χρόνου και ως σημείο γεωγραφικής αναφοράς τη μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης.
Η Άνοιξη, ως σημείο αναγέννησης, αλλά και ως τέλος μιας άλλης περιόδου, της προϊστορίας του χειμώνα, συνιστά, ως γνωστόν, κεντρικό θέμα στη σφαίρα της ποίησης, στις συναρμογές της με τη μουσική, αλλά και σε όλες τις άλλες μορφές τέχνης. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Ρίτσος έγραφε ότι κάθε άνθρωπος έχει «ένα μικρό παράνομο σημείωμα της Άνοιξης μέσα στην τσέπη του», ενώ ο Τάσος Λειβαδίτης παρατηρούσε: «Κύριε, (…) η άνοιξη δεν είναι παρά η νοσταλγία σου για κείνες τις λίγες ώρες που έζησες στη γη». Αυτήν την εποχή των αρωμάτων, που κυριαρχεί στα βήματα της φύσης και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, γιορτάζει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση η Μεσόγειος, ως χοάνη αρχαίων μύθων και μήτρα διαχρονικών παραδόσεων.
Το ρεσιτάλ τραγουδιού φέρει τον τίτλο «Οι Εποχές της Άνοιξης» και επιχειρεί να διηγηθεί στους θεατές τις διαφορετικές υφές της νέας εποχής του χρόνου, ανατρέχοντας στο διάφανο γαλλικό ιμπρεσιονισμό, τις ηλιόλουστες μελωδίες της Ιταλίας, τις φολκλορικές παραδόσεις της Ισπανίας και τις πεντατονικές κλίμακες της αρχαίας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1869), Ανρί Ντιπάρκ (1848-1933), Μωρίς Ραβέλ (1875-1937) και Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924), αλλά και των Ελλήνων συνθετών Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984) από τον κύκλο «Πέντε Τραγούδια της Προσμονής» και Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994) από τον κύκλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός».
Ο βαρύτονος Γεώργιος Ιατρού συγκαταλέγεται στους ανερχόμενους ερμηνευτές του λυρικού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με τις όπερες της Κολωνίας, της Βόννης, του Ντόρτμουντ, του Άαχεν, του Μοντεπουλτσιάνο και της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2015 είναι μέλος του Ensemble της Όπερας του Έσσεν. Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική και από την όπερα στα γερμανικά λίντερ (μελοποιημένα ποιήματα για φωνή, συνοδεία πιάνου), τα γαλλικά σανσόν (μπαλάντες) και το ορατόριο.
Γεννημένη στην Κομοτηνή, η Εύη Κυριαζίδου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στην Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και το Σάλτσμπουργκ. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα της Μπρατισλάβα, την Ορχήστρα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βράτσα (Βουλγαρία) και με σύνολα μουσικής δωματίου, ενώ συμμετείχε με ατομικά ρεσιτάλ σε ποικίλα φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία.
Το ρεσιτάλ τραγουδιού της προσεχούς Δευτέρας εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Νέοι Ανερχόμενοι Αστέρες» και έχει συνολική διάρκεια 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε 10€ και 5€.