Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου η δεξιά πλειοψηφία και η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση διεκδικούν κάθε μία τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ένα σενάριο που πολύ δύσκολα θα φέρει τη σταθερότητα σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση εδώ και δύο χρόνια.
«Το VMRO-DPMNE είναι ο νικητής των εκλογών αυτών», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και ισχυρός άνδρας της χώρας από το 2006 Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Είμαστε νικητές», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ζόραν Ζάεφ σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, μετά την καταμέτρηση του συνόλου σχεδόν των ψηφοδελτίων (άνω του 96%), το VMRO-DPMNE, στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, εξασφαλίζει ελάχιστο προβάδισμα του SDSM με 37,46% των ψήφων έναντι 36,01%.
Με τα ποσοστά αυτά μεταφραζόμενα σε έδρες, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει την πολειοψηφία, αφού κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρισθούν ότι επικρατούν με 51 ή 52 βουλευτές, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι Αλβανοί στο κέντρο του παιχνιδιού
Σε κάθε περίπτωση, για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τους δύο θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή.
Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.
Επειτα από σειρά εκλογικές ήττες εδώ και δέκα χρόνια, οι υποστηρικτές του SDSM έδειχναν χθες το βράδυ στους δρόμους των Σκοπίων ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή φρουράς.
Αλλοι πανηγύριζαν με τις κόρνες, άλλοι έκαναν το σήμα της νίκης. «Νίκολα θα πας φυλακή» , έλεγαν ορισμένοι αναφερόμενοι στις κατηγορίες για διαφθορά κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας.
Σε παράλυση εδώ και δύο χρόνια
Εδώ και δύο χρόνια η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε παράλυση εξαιτίας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Η επιστροφή της ηρεμίας και της πολιτικής σταθερότητας ήταν το διακύβευμα αυτών των πρόωρων εκλογών, καρπού συμφωνίας ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι εκλογές αναβλήθηκαν δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με την αντιπολίτευση θα προβάλλει το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με συνθήκες ισοτιμίας, με δεδομένη την ενδημική διαφθορά, την παρεκτροπή προς τον αυταρχισμό του Νίκολα Γκρούεφκσι και τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς σοβαρές ατασθαλίες, πράγμα σπάνιο σε μία χώρα όπου οι κατηγορίες για νοθεία συνοδεύουν κάθε φορά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισε τους πρώτους μήνες του 2015, όταν ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε στη δημοσιότητα υλικό παράνομων παρακολουθήσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί κατ΄εντολήν, σύμφωνα μες τον ίδιο, του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αυτό το σύστημα παρακολουθήσεων αφορούσε, σύμφωνα με το SDSM, χιλιάδες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ιερείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών…
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκάλυπταν επίσης κρούσματα διασποράς στις υψηλότερες σφαίρες της εξουσίας που έφθαναν μέχρι τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Για τους αντιπάλους του, μία εκλογική ήττα θα συνοδευόταν από πίεση της δικαιοσύνης εναντίον του.
«Θα ξαναπάρουμε όλα τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τους πολίτες!», υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ο Ζόραν Ζάεφ, 42 ετών, ο οποίος βρίσκεται επίσης ενώπιον της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.
Το κόμμα του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις αρχές του 2016 για να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διαθέτει ισχυρές βάσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και του πληθυσμού της υπαίθρου.
Το SDSM πλειοψηφεί στα αστικά κέντρα της χώρας που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης, όπου το μέσο μηνιαίο εισόδημα βρίσκεται κάτω των 400 ευρώ και το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται στην ανεργία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ