ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πίνακας του Πικάσο «έπιασε» 45 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

Προς 45 εκατ. δολάρια πωλήθηκε πίνακας του Πικάσο σε δημοπρασία που πραγματοποίησε χθες στη Νέα Υόρκη ο οίκος Christie’s. Ο πίνακας με τίτλο «Femme assise, robe bleu» (καθιστή γυναίκα, μπλε φόρεμα), απεικονίζει την Dora Maar που υπήρξε φωτογράφος, ζωγράφος και μία από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου και δημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1939, την ημερομηνία γενεθλίων του Πικάσο.

Το 1940, κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας, οι Ναζί κατέσχεσαν τον πίνακα από τον Εβραίο έμπορο τέχνης Paul Rosenberg.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο πίνακας αρχικά μεταφέρθηκε στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και μετά σε μία αποθήκη για λεηλατημένα έργα τέχνης, πριν συσκευαστεί για να μεταφερθεί μέσω Μοραβίας, στη Γερμανία το 1944.

Γάλλοι αντιστασιακοί στρατιώτες παρεμπόδισαν το δρομολόγιο τρένου που μετέφερε τον συγκεκριμένο πίνακα και άλλα 63 έργα τέχνης του Πικάσο, πριν φτάσει στη Μοραβία.

Όπως σχολιάζει το CNN, παρότι το ποσό των 45 εκατ. δολ. μπορεί να φαίνεται αστρονομικό, αρκετά έργα του Πικάσο έχουν πωληθεί σε αρκετά υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα ο πίνακας  «Les femmes d’Alger (Version ‘O’)» (Γυναίκες του Αλγερίου), πωλήθηκε έναντι 175 εκατ. δολ. θέτοντας νέο ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης.

Πέρυσι, άλλος πίνακας του Πικάσο με τίτλο  «Femme assise» (καθιστή γυναίκα) του 1909, ένα από τα πρώτα έργα της περιόδου κυβισμού, πωλήθηκε έναντι 63,4 εκατ. δολ. σχεδόν 20 εκατ. δολ. υψηλότερα από την εκτίμησή του.