Το 1945 ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ήταν η πρώτη παγκόσμια συμφωνία που επιβεβαίωνε την αρχή τη ισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το 1975, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 8η του Μαρτίου ως την παγκόσμια ημέρα τη γυναίκας με σκοπό τον εορτασμό των κοινωνικοοικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών επιτευγμάτων των γυναικών. Φέτος όμως η ημέρα αυτή εορτάστηκε μετά από μια σειρά διαδηλώσεων των γυναικών σε όλο τον κόσμο που εξέφρασαν το φόβο τους για την υπονόμευση της μέχρι τώρα προόδου. Με αφορμή τους φόβους αυτούς, το Thomson Reuters Foundation ρώτησε τους ειδικούς ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που θα έκανε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες.
Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών επισήμαναν το ζήτημα των στερεοτυπών και των νορμών που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην καθημερινότητά της, στην οικογένεια, στην εργασία και σε κάποια σχολεία που φροντίζουν να τα αναπαράγουν. Τόνισαν ότι η ανισότητα των δυο φυλών υπάρχει ακόμα και πλήττει τις γυναίκες, ενώ το κατώφλι ανοχής του σεξισμού είναι πολύ υψηλά στην κοινωνία αφού οι κυβερνήσεις των χωρών δεν υιοθετούν πολίτικη μηδενικής ανοχής απέναντι στην ανισότητα των δυο φύλων.
Η αντιπρόεδρος του Clinton Foundation τόνισε την ανάγκη να εκτιμηθούν καλά οι διαστάσεις του προβλήματος έτσι ώστε να γίνει σωστή διαχείριση. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κρίσιμη για κάθε κορίτσι έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα μιας ασφαλούς ζωής γεμάτη από ευκαιρίες. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό δε θα ωφελήσει μόνο τα κορίτσια αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Όταν οι γυναίκες ενδυναμώνονται οι κοινωνίες θριαμβεύουν. Τέλος μίλησε για την απαραίτητη χρήση ερευνητικών δεδομένων και τεκμηριωμένων πληροφοριών έτσι ώστε να διοχετευτούν με ακρίβεια οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες για να κλείσουν τα κενά της ανισότητας.
Η συνιδρύτρια του Pussyhat Project στην απάντησή της επέλεξε να προάγει τον σεβασμό για το σώμα της γυναίκας αλλά και το σεβασμό για τη γυναίκα ως άτομο και όχι μόνο ως σώμα. Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να σταματήσει η χρήση της γυναικείας υγείας, ασφάλειας και ανεξαρτησίας για λόγους πολιτικής δύναμης και σκοπιμότητας. Μόνο τότε οι γυναίκες θα είναι ικανές να συμμετέχουν ξεκάθαρα ως ίσες.
Η συγγραφέας και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Ms. Magazine δήλωσε ότι η ερώτηση ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που θα έκανε τον κόσμος καλύτερο μέρος για τις γυναίκες είναι ιδιαίτερα περιπλοκή καθώς δεν μπορεί κάνεις να επιλέξει μια μόνο πανάκεια. Υποστήριξε ωστόσο ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος για όλους- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- εάν τις θέσεις πολιτικής αρχηγίας όλων των χωρών καταλάμβαναν γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης τόνισε την ανάγκη μείωσης της βίας που συνδέεται με την αρρενωπότητα και στρέφεται ενάντια στις γυναίκες. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών του οικογενειακού περιβάλλοντος και των συντρόφων, είναι πολλές και το πρόβλημα λαμβάνει μεγάλες διατάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αρμόδιοι φορείς δεν πρέπει να μένουν στην υποστήριξη των θυμάτων, αλλά επίσης να δώσουν σημασία στην πρόληψη και την εκπαίδευση που θα βοηθήσουν στη ριζική αντιμετώπιση αυτής της ανδρικής βίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Η ιδρύτρια του οργανισμού Reach All Women in WAR μίλησε για το μεγάλο ποσοστό των γυναικών του κόσμου που έχουν επιβιώσει από πολέμους, οι οποίες όμως αποκλείονται από όλες τις διαδικασίες επίτευξης ειρήνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 80% των ατόμων που επέζησαν από τους πολέμους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες, οι οποίες όμως δε συμμετέχουν ποτέ σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το βασικό μήνυμα λοιπόν είναι ότι οι φωνές των γυναικών είναι σημαντικό να ακούγονται όχι μόνο για το καλό των ιδίων αλλά και για το καλό όλου του κόσμου.
Πηγή: zougla.gr