Η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών αφορά κυρίως την πρόληψη και την αποκατάσταση προβλημάτων τερηδόνας και ούλων.
Παιδί και οδοντίατρος , μια δύσκολη αρχή που πρέπει να μπει σε σωστή βάση, έτσι ξεκίνησε η συνέντευξη μας με την οδοντίατρο κ. Παναγιωτάκου Αλεξάνδρα.
Με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία ασχολούμαστε και με τους μικρούς μας ασθενείς. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η φιλική προσέγγιση του παιδιού, ταυτόχρονα με την ύπαρξη κανόνων, έτσι ώστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια και να συνεργαστεί βοηθώντας τον ιατρό να δώσει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο
Όταν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής πρέπει να γίνεται η πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο. Είναι βασικό να αρχίσει νωρίς η πληροφόρηση και εκπαίδευση των γονέων σε θέματα σωστής διατροφής και στοματικής υγιεινής , ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως η τερηδόνα βρεφικής νηπιακής ηλικίας. Ο οδοντίατρος όπως καταλαβαίνεται έχει ρόλο παιδαγωγού, επιμορφωτή και προστάτη ευπαθών ομάδων , με την προσέγγιση από μικρή ηλικία το παιδί εξοικειώνεται εύκολα στο περιβάλλον του ιατρείου κι αναπτύσσει σχέση καλής επικοινωνίας κι εμπιστοσύνης με το γιατρό του.
Τι είναι τερηδόνα βρεφικής , νηπιακής ηλικίας που αναφέρατε παραπάνω?
Η τερηδόνα αυτή αφορά νεογιλά δόντια, οφείλεται στην απουσία στοματικής υγιεινής που συνδυάζεται με λάθος διατροφικές συνήθειες.. Τα παιδιά χρησιμοποιούν μπιμπερό που περιέχει γάλα, ή άλλα άλλα υγρά που έχουν ζυμώσιμα ζάχαρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης και ο παρατεταμένος θηλασμός κατά τη διάρκεια τη νύχτας όταν το παιδί κοιμάται με τη μητέρα δημιουργεί τέτοιες παθολογικές καταστάσεις. .Η νόσος προσβάλει συνήθως τις πρόσθιες επιφάνειες των άνω νεογιλών δοντιών και σε βαρύτερες καταστάσεις επεκτείνεται στους νεογιλούς γομφίους άνω και κάτω γνάθου, και σε άλλα δόντια του νεογιλού φραγμού. Όταν εντοπιστεί νωρίς κι εφαρμοστούν κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα ( φθοριώσεις , έμφραξη κοιλοτήτων) οι τερηδονικές βλάβες μετατρέπονται σε ανενεργές και η εξέλιξη της τερηδόνας σταματά.
Μιλήστε μας για την πρόληψη , πότε αρχίζει ένα παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του ?
Η καθαριότητα των δοντιών και η σωστή διατροφή είναι τα μυστικά που εξασφαλίζουν γερά δόντια. Από την ηλικία των 6 μηνών που θα ανατείλει το πρώτο νεογιλό δοντάκι ο γονιός φροντίζει να το καθαρίζει μετά από κάθε γεύμα με μία μαλακή γαζούλα η με μία μπατονέτα βυθισμένη σε φυσιολογικό ορό. Όσο προχωράει η ανάπτυξη του παιδιού και ανατέλλουν περισσότερα νεογιλά δόντια στο στόμα αρχίζει ο γονέας να βουρτσίζει τα δόντια του παιδιού με παιδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακές ίνες. Η ποσότητα της παιδικής οδοντόκρεμας για ηλικίες κάτω των 2 ετών είναι πολύ μικρή όσο ένας κόκκος ρυζιού και η περιεκτικότητα σε φθόριο 500 ppm. Για ηλικίες 2-6 ετών αυξάνεται η περιεκτικότητα σε ppm πάμε στα 1000 και η ποσότητα οδοντόκρεμας γίνεται κόκκος μπιζελιού. Η συχνότητα βουρτσίσματος είναι 2 φορές ημερησίως. Στόχος του βουρτσίσματος είναι να καθαριστούν από μικροβιακή πλάκα όλες οι επιφάνειες των δοντιών . Οι κινήσεις που κάνουμε είναι απαλές κυκλικές τύπου μασάζ . Η καθαριστική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας τοποθετείτε στο σημείο που ενώνεται το ούλο με τα δόντια και κάνουμε ελαφρύ μασάζ και στην κορυφή των ούλων . Επίσης προσπαθούμε να απομακρύνουμε σχολαστικά υπολείμματα τροφών και από τις αύλακες και τα βοθρία που υπάρχουν στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών. Καθώς το παιδί μεγαλώνει από τα έξι και μετά, αρχίζει και ο μεσοδόντιος καθαρισμός με τη χρήση οδοντικού νήματος.Το βούρτσισμα γίνεται σε αυτές τις ηλικίες με την επίβλεψη και την καθοδήγηση του γονέα.
Κάθε πότε πρέπει το παιδί να επισκέπτεται τον οδοντίατρο?
Ο οδοντίατρος καθορίζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επισκέψεων ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας οι επισκέψεις μπορεί να είναι και 3 έως 4 το χρόνο για θεραπεία των χαλασμένων δοντιών καθαρισμό και συχνές φθοριώσεις.. Σε έναν έλεγχο ρουτίνας ο γιατρός διδάσκει σωστό τρόπο βουρτσίσματος, κάνει καθαρισμό κι απομάκρυνση μικροβιακής πλάκας και τοπική φθορίωση.Το φθόριο είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας η χρήση του είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συστήνεται διεθνώς.
Τι είναι τα sealants?
Είναι προληπτικές εμφράξεις που γίνονται στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών νεογιλών και μονίμων. Καλύπτουν αύλακες και σχισμές και απελευθερώνουν φθόριο, είναι επιπλέον μέσο προστασίας από την ανάπτυξη τερηδόνας. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και ανώδυνη γίνεται σε μια επίσκεψη .
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι η πρόληψη είναι επένδυση για τα παιδιά μας εξασφαλίζει γερά δόντια για μια ζωή.