ΕΙΔΗΣΕΙΣ
giatros

Οστεοαρθρίτιδα – Έξι απλοί τρόποι να την προλάβουμε

Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι μια ομάδα μηχανικών ανωμαλιών που συνεπάγονται υποβάθμιση της αρθρώσεως, συμπεριλαμβανομένων του αρθρικού χόνδρου και υποχόνδριου οστού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα, και μερικές φορές μία διάχυση υγρού στην περιοχή της άρθρωσης.

 

1) Διατηρήστε το ιδανικό σωματικό βάρος.

Έχει υπολογιστεί ότι τα γόνατά μας δέχονται από 3 έως 6 φορές το σωματικό μας βάρος όταν περπατάμε. Με άλλα λόγια, αύξηση σωματικού βάρους 5 Kg σημαίνει φόρτιση στα γόνατα αυξημένη κατά 15 έως 30 Kg σε κάθε βήμα. Η δύναμη που ασκείται στα ισχία είναι περίπου 3 φορές το σωματικό μας βάρος. Συνεπώς, χάνοντας βάρος μειώνονται οι δυνάμεις φόρτισης στις αρθρώσεις μας.

2) Γυμναστείτε τακτικά.

Για την διατήρηση λειτουργικών αρθρώσεων συστήνεται μέτριας έντασης ασκήσεις για τουλάχιστον 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα (π.χ. ελαφρύ τρέξιμο, pilates, yoga). Ακόμα και πολύ ελαφριά άσκηση είναι προτιμότερη από καμία άσκηση.

3) Προστατεύστε τις αρθρώσεις σας.

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε για να διατηρήσουμε την ενέργεια μας και να προστατέψουμε τις αρθρώσεις μας. Όταν νιώθουμε πόνο σε μία άρθρωση περισσότερο από 2 ώρες μετά από άσκηση, καλό είναι την επόμενη φορά να ασκήσουμε λιγότερο την συγκεκριμένη άρθρωση. Αν πονάτε εκτελώντας μία άσκηση, καλό είναι να βρείτε άλλο τρόπο να εκτελέσετε την άσκηση ή να την κάνετε καθισμένοι.

4) Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες φορτίσεις στις αρθρώσεις.

Επαναλαμβανόμενες φορτίσεις περιλαμβάνουν πολλές κινήσεις χωρίς διακοπή, αφύσικες υπερβολικές κινήσεις, λανθασμένη στάση του σώματος και οδηγούν στη μυϊκή κόπωση. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται πιθανότατα με το χώρο και τρόπο εργασίας σας. Μικρά διαλείμματα θα βοηθήσουν να ξεκουραστούν οι αρθρώσεις σας.

5) «Ακούστε’» τον πόνο σας.

Ίσως θεωρείται αυτονόητο, εντούτοις πολλοί άνθρωποι δεν το εφαρμόζουν στην καθημερινή πρακτική. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να μην υπερβαίνουμε τα όριά μας. Ο πόνος είναι πάντα ένα σημάδι ότι το παρακάνετε και χρειάζεται διακοπή και ανάπαυση. Ισορροπημένη άσκηση αλλά και ανάπαυση είναι ο ιδανικός τρόπος να γυμνάζετε τις αρθρώσεις σας.

6) Αποφύγετε τραυματισμούς στις αρθρώσεις.

Παλαιοί τραυματισμοί είναι η συνηθέστερη αιτία της οστεοαρθρίτιδας και ο παράγοντας που την επιταχύνει. Στις τραυματισμένες αρθρώσεις η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου είναι ταχύτερη με συνέπεια περισσότερη καταπόνηση. Είναι προφανές ότι χρειάζεται προσοχή στην αποφυγή τραυματισμών. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση τραυματισμού επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας για άμεση αντιμετώπιση.

Πηγή: life today